ΔΙΕΘΝΗ

Στην αρχή ενός νέου κύματος της πανδημίας η Βρετανία;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, υποστήριξε επιστήμονας που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ράβι Γκούπτα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι αν και τα νέα κρούσματα στη χώρα είναι «σχετικά χαμηλά», η ινδική παραλλαγή έχει προκαλέσει «εκθετική ανάπτυξη».

Υποστήριξε μάλιστα ότι πρέπει να αναβληθεί η άρση των περιορισμών στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει την καθυστέρηση στην προγραμματισμένη χαλάρωση του lockdown.

Την Κυριακή, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε περισσότερες από 3.000 νέες μολύνσεις Covid για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Πριν από αυτό το σερί, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε περάσει αυτό το επίπεδο από τις 12 Απριλίου.

Εξηγώντας στο ραδιόφωνο του BBC εάν ​​το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη μπροστά σε ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων, ο καθηγητής είπε πως ναι. «Υπήρξε εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων και τουλάχιστον τα τρία τέταρτα από αυτά είναι από τη νέα  (ινδική) παραλλαγή», σημείωσε.

«Φυσικά οι αριθμοί των περιπτώσεων είναι σχετικά χαμηλοί αυτήν τη στιγμή.  Όλα τα κύματα ξεκινούν με χαμηλό αριθμό περιπτώσεων που ενοχλούν στο παρασκήνιο και στη συνέχεια γίνονται εκρηκτικά, οπότε το κλειδί εδώ είναι ότι αυτό που βλέπουμε εδώ είναι τα σημάδια ενός πρώιμου κύματος», προειδοποίησε.

Ωστόσο, είπε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι αυτό το κύμα θα χρειαστεί πιθανώς περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθεί από τα προηγούμενα. «Μπορεί να υπάρχει ψευδής αίσθηση ασφάλειας για κάποιο χρονικό διάστημα, και αυτό μας απασχολεί», πρόσθεσε επίσης.

Ο καθηγητής Γκούπτα, μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Νέων και Αναδυόμενων Απειλών του Αναπνευστικού ιού (Nervtag), δήλωσε ότι οι περιορισμοί που θα αρθούν τον Ιούνιο πρέπει να καθυστερήσουν «για λίγες εβδομάδες, ενώ συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες».

«Αν κοιτάξετε το κόστος και τα οφέλη από το λάθος, νομίζω ότι είναι υπέρ της καθυστέρησης, οπότε νομίζω ότι είναι το βασικό πράγμα», πρόσθεσε.

Το τελικό στάδιο του χάρτη πορείας της κυβέρνησης για άρση του lockdown αναμένεται νωρίτερα από τις 21 Ιουνίου. Ωστόσο, ο Γιούστις είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει  «ένα βήμα τη φορά».

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Γνωρίζουμε ότι ήταν μια δύσκολη πανδημία, μια δυναμική κατάσταση. Πρέπει να πάρουμε αυτήν την απόφαση μερικές εβδομάδες νωρίτερα», συνέχισε.

«Μόνο τότε θα δούμε τον αντίκτυπο της τελευταίας χαλάρωσης που κάναμε στις 17 Μαΐου», πρόσθεσε.

Η τελική απόφαση για το αν θα αρθούν οι περιορισμοί θα ληφθεί στις 14 Ιουνίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος