ΕΛΛΑΔΑ

Στις 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων

Για τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ορίστηκε το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση ήταν, όπως είπε, να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών πολιτών.

Όπως σημείωσε, το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων βασίζεται εκ νέου στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, η οποία έλαβε υπόψιν τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.

«Κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται – αν χρειαστεί – στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά, μία διαδικασία προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός επισήμανε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους άμεσα, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις τυχόν ασυμπτωματικών και να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με όλους τους μαθητές, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Όπως είπε, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική, τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς σχολικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός μαθητών, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση για τη χρήση της από το Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Οι μάσκες θα παρέχονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.

Για τις επικαιροποιημένες οδηγίες, καθώς και τις κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας, η κ. Κεραμέως είπε πως θα σταλούν στα σχολεία και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ ανακοίνωσε πως έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στη βάση της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Η υπουργός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για χρήση ατομικού παγουριού που παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου. Ένα μέτρο, όπως είπε, για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση.

Σε περίπτωση κρούσματος, εξήγησε πως το τμήμα θα κλείνει και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση του μαθητή.

«Φέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες. Κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να βρεθούν στον φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας. Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου λειτουργούν με κανόνες, με την καθοδήγηση των πολύτιμων εκπαιδευτικών τους, παρά στο δρόμο και στις πλατείες όπου παίζουν χωρίς κανόνες. Με τα μέτρα προστασίας στο σχολείο προστατεύονται και τα παιδιά μας, και οι εκπαιδευτικοί μας αλλά προστατεύεται και η οικογένειά μας όταν το παιδί ή ο εκπαιδευτικός γυρνάει από το σχολείο. Είμαστε εδώ για διασφαλίσουμε και το αγαθό της υγείας και αυτό της εκπαίδευσης. Από αυτήν την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια, στην απλοποίηση των διαδικασιών ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός σχολείου και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή άλλη πόλη, καθώς και στην παράδοση βιβλίων στα σχολεία που έχει γίνει στην ώρα της.

Η κ. Κεραμέως περιέγραψε επίσης τον σχεδιασμό αναφορικά με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης. Όπως είπε, «προτεραιοποιήσαμε τη στελέχωση των σχολείων: ολοκληρώσαμε τους πρώτους στη χώρα 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και εκδώσαμε τους νέους προσωρινούς πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τη βάση για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση».

Η υπουργός υπενθύμισε δράσεις που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

– Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παππούδες, γιαγιάδες)

– Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»).

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει εστιάσει και:

– Στην αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e-class, e-me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

– Στην ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων μας με άνω των 70.000 φορητών συσκευών (laptop, tablet).

– Στα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

– Στην εκπαιδευτική τηλεόραση, με τη δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και με δυνατότητα για επέκταση.

– Στην ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.

https://www.naftemporiki.gr/

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος