ΔΙΑΦΟΡΑ

Στο αεροπλάνο με το σκύλο ή τη γάτα: Όλα τα tips για να πετάξετε με ασφάλεια

Κάθε χώρα έχει θεσπίσει και εφαρμόζει τους δικούς της κανονισμούς για τη μεταφορά των ζώων συντροφιάς με τις αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν και λειτουργούν στα εδάφη της.

Οι κανονισμοί αυτοί αφορούν την είσοδο/έξοδο και τη μετάβαση των ζώων από και προς τις χώρες τους.

Επίσης, δίνουν οδηγίες για την υγεία, τον εμβολιασμό και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα ταξιδιωτικά εγχειρίδια, αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε στις αεροπορικές εταιρείες, στις πρεσβείες, ή τα προξενικά γραφεία.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τον δικό της κανονισμό και διαφορετική χρέωση.

Εφόσον επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν τα ζώα στην ίδια πτήση με εσάς.

Κατά τη διαδικασία της κράτησης είναι αναγκαίο να δηλώσετε στον αερομεταφορέα το βάρος και το μέγεθος του ζώου σας, έτσι ώστε να υπολογιστεί το βάρος του κλουβιού προσωρινής διαμονής του.

Επίσης, εάν πρόκειται να μετεπιβιβαστείτε σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να τσεκάρετε αν επιτρέπουν τη μεταφορά ζώων συντροφιάς.

Εφόσον, λοιπόν, η αεροπορική εταιρεία επιτρέπει τη μεταφορά του ζώου συντροφιάς μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, θα πρέπει να βάλετε το ζωάκι σας σε ειδικό κλουβί.

Εξαιρούνται οι σκύλοι – οδηγοί επιβατών με προβλήματα όρασης και ακοής.

Οι διαστάσεις του κλουβιού δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 55 εκ. μήκος Χ 40 εκ. ύψος Χ 20 εκ. πλάτος.

Το ανώτερο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου, μαζί με το κλουβί του, είναι τα οκτώ κιλά.

Επίσης, για να μπορέσει το κατοικίδιό σας να ταξιδέψει μαζί σας, θα πρέπει να του έχετε τοποθετήσει «microchip» και να επιδείξετε το διαβατήριο στο «check in.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας, και το εμβόλιο να είναι εν ισχύ την ημέρα που ταξιδεύει.

Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Στην περίπτωση που το κατοικίδιό σας έκανε το εμβόλιο της λύσσας για πρώτη φορά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει εάν δεν έχουν παρέλθει 20 ημέρες από την ημερομηνία του εμβολιασμού.

Ο ίδιος χρονικός περιορισμός ισχύει και εφαρμόζεται και για τα άλλα εμβόλια.

Όταν, λοιπόν, φτάσετε στο αεροδρόμιο, οφείλετε να υποβάλετε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το ζωάκι σας, και να φροντίζετε να του παρέχετε επαρκείς ποσότητες τροφής και νερού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Μεταφορά κατοικίδιου άνω των οκτώ κιλών

Αν το κατοικίδιό σας είναι πάνω από οκτώ κιλά, τότε θα μεταφερθεί, μέσα σε ειδικό κλουβί «cargo», στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους.

Τα κλουβί πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:

● Να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε το κατοικίδιο να μπορεί να στέκεται όρθιο, να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και να ξαπλώνει με φυσικό τρόπο.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάσταση κλουβιού σε αεροσκάφος τύπου Boeing ορίζεται σε 130 cm μήκος Χ 100 cm ύψος Χ 100 cm πλάτος.

Στο κλουβί πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως και το μέγεθος του ζώου.

● Πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό, έτσι ώστε να προστατεύει το ζώο κατά τη μεταφορά του. Να μην επιτρέπει τη διαφυγή του και να διαθέτει επαρκή εξαερισμό και στις τέσσερις πλευρές του, ώστε να εξασφαλίζει τη διατήρηση της απαραίτητης ποσότητας του αέρα στο εσωτερικό του.

Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν φυλές που δεν γίνονται δεκτές από συγκεκριμένες εταιρείες -όπως βραχυκέφαλα σκυλιά, ή οι γάτες Περσίας, Ιμαλάιων, Βιρμανίας-, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιάσουν.

● Η πόρτα θα πρέπει να ασφαλίζει κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κατά λάθος, ή από το ίδιο το ζώο, κατά τη διάρκεια του χειρισμού και της μεταφοράς του.

● Η μύτη και οι πατούσες του ζώου δεν πρέπει να προεξέχουν από τις οπές εξαερισμού, ή το πλέγμα της πόρτας.

● Να διαθέτει εξωτερικά προσπελάσιμα δοχεία νερού και τροφής.

Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με δύο κατοικίδια στο χώρο καμπίνας, ή στο χώρο των αποσκευών, βασική προϋπόθεση για τη μεταφορά τους είναι να βρίσκονται στο ίδιο κλουβί, και, βεβαίως, να είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.

Στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών μπορούν να μεταφερθούν δύο κατοικίδια σε διαφορετικά κλουβιά, αρκεί να μην ξεπεραστεί το επιτρεπόμενο όριο μεταφοράς κατοικίδιων, ανά τύπο αεροσκάφους.

Γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο οι βραχυκεφαλικές φυλές

«Οι βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων, όπως είναι, για παράδειγμα, τα Αγγλικά Μπουλντόγκ, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, τα Πιτ Μπουλ, τα ΣιχΤσου και τα Λάσα Άπσο, έχουν μικρότερη αναπνευστική οδό. Δηλαδή, έχουν πιο στενά ρουθούνια και είναι μικρότερα σε μήκος.

Αυτές οι φυλές σκύλων, όπως και γατών (Αγκύρας, Περσίας) έχουν μεγάλο αναπνευστικό πρόβλημα, ειδικά το καλοκαίρι. Και όταν στρεσαριστούν, δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να αναπνεύσουν», εξηγεί η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Πηγή: «Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη», Νικόλαος Χρυσάκης, αστυνομικός διευθυντής, υπηρετεί ως υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου Κρήτης – το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

ygeiamou.gr | Το site για την καλή Υγεία, την σωστή Διατροφή και την Ευεξία

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος