ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: «Αντιφατικό και αστείο να χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη μειονότητα ως τουρκική»

«Αντιφατικό και αστείο» χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης το γεγονός ότι η Άγκυρα επιμένει να προσδιορίζει ως τουρκική τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Μιλώντας στον Real FM Θεσσαλονίκης με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο Βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως «η μειονότητα της Θράκης προσδιορίστηκε ως θρησκευτική μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς το 1923 για συγκεκριμένους λόγους. Ιστορικά, ήταν δικό τους αίτημα, γιατί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες».

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από «τους Πομάκους που δεν είναι Τούρκοι σε καμία περίπτωση καθώς έχουν τη δική τους γλώσσα και ταυτότητα, τους Ρομά που επίσης δεν είναι Τούρκοι και φυσικά τους τουρκογενείς που μιλούν μεν τη τουρκική γλώσσα και έχουν ενδεχομένως τουρκική καταγωγή όμως ουδέποτε υπήρξαν πολίτες της τουρκικής Δημοκρατίας αλλά αντιθέτως, ήταν υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως και άλλοι λαοί.

Επίσης η μειονότητα της Θράκης αποτελείται από τελείως διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρκικό σουνιτισμό. Υπάρχει ένα κομμάτι τουρκογενών που είναι σουνίτες, υπάρχουν όμως οι Αλεβίτες, οι παλαιομουσουλμάνοι κλπ που προσδιορίζονται κυρίως με τη θρησκευτική τους ταυτότητα και όχι με την εθνοτική καταγωγή».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, η Τουρκία έρχεται εκ των υστέρων να χαρακτηρίσει τη μειονότητα τουρκική διότι θέλει «να τουρκοποιήσει τις άλλες υποομάδες της μειονότητας και να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα για να αποπροσανατολίσει τη διεθνή ματιά από τα δικά της ζητήματα».

Ωστόσο, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε πως ο ίδιος προσωπικά καλωσορίζει φιλόξενα τους Τούρκους αξιωματούχους που επισκέπτονται τη Θράκη διότι όπως είπε «είναι μια ευκαιρία να δουν τι θα πει δημοκρατία, τι θα πει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, τι θα πει ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία την οποία με πολύ κόπο οικοδομήσαμε όλοι μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι αυτοί που έρχονται να διδαχθούν από αυτό το παράδειγμα και να συμπεριφερθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στις μειονότητες της δικής τους χώρας.

Ας έρθουν λοιπόν να δουν τι θα πει ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, να πάρουν παραδείγματα από μία ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική και μακάρι να εφαρμόσουν αυτά τα παραδείγματα και στη χώρα τους».

Τέλος, ο Βουλευτής Ροδόπης κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα της Θράκης. «Αυτό που κάνουν είναι προβοκατόρικο και προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα εκ του μη όντος. Δεν σέβονται ούτε την ίδια τη μειονότητα. Αντί να τη χρησιμοποιήσουν ως γέφυρα φιλίας με μία ευρωπαϊκή χώρα, προσπαθούν να την εργαλειοποιήσουν όπως ακριβώς πήγαν να κάνουν και με το μεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Θρακική Αγορά

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος