Μέχρι να ταξιδέψει στο σύστημα του Κρόνου το σκάφος της αποστολής Cassini της NASA ο έκτος σε μέγεθος δορυφόρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος θεωρούνταν ένας αδιάφορος παγωμένος διαστημικός βράχος. Η αποστολή Cassini όμως αποκάλυψε ότι στον Εγκέλαδο υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός που μάλιστα πλήθος ευρημάτων και μελετών δείχνει ότι διαθέτει συνθήκες φιλικές στη ζωή.

Για αυτόν τον λόγο το παγωμένο (εξωτερικά) φεγγάρι αποτελεί πλέον σταθερό στόχο παρατηρήσεων και σχεδιάζονται νέες αποστολές εξερεύνησης του και προσπάθειας απόκτησης περισσότερων στοιχείων για τον υπόγειο ωκεανό του. Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι από περιοχές στο Νότιο Πόλο του Εγκέλαδου κάνουν την εμφάνιση τους πίδακες που εκτοξεύουν υλικά από το εσωτερικό του στο Διάστημα, υλικά που προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τον υπόγειο ωκεανό. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Earth & Environment» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) αναφέρει ότι η ύλη αυτή καταλήγει στο δακτύλιο «e» του Κρόνου.

Πίδακες στον Εγκέλαδο εκτοξεύουν ύλη που περιέχουν δομικά υλικά της ζωής (πηγή φωτό NASA)

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε Κρόνο και Εγκέλαδο δημιουργούν τριβή που θερμαίνει τον πυθμένα του υπόγειου ωκεανού του δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα που μπορούν να μεταφέρουν παγωμένα σωματίδια από τον πυθμένα της θάλασσας προς την επιφάνεια μέσω υδροθερμικών αεραγωγών και τα σωματίδια αυτά εκτοξεύονται στο Διάστημα. Ανάμεσα στα σωματίδια που μεταφέρονται από τον ωκεανό στο Διάστημα είναι και το διοξείδιο του πυριτίου που βρίσκεται στη φύση σε ζωντανούς οργανισμούς αλλά και με τη μορφή χαλαζία.

«Ο Εγκέλαδος μας δίνει δωρεάν δείγματα του τι κρύβεται βαθιά από κάτω» αναφέρει η Άσλει Σένφελντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία εκτιμά ότι είναι πιθανό ο δακτύλιος «e» του Κρόνου να είναι προϊόν των υλικών του Εγκέλαδου και εκεί να βρίσκονται έστω και σε παγωμένη μορφή δομικά της ζωής άρα θα πρέπει να στρέψει η επιστημονική κοινότητα και σε αυτό το σημείο την προσοχή της. Η μελέτη είναι σημαντική αφού εκτός των άλλων για πρώτη φορά περιγράφεται ένας πιθανός μηχανισμός που εκτοξεύει τα υλικά του υπόγειου ωκεανού στο Διάστημα.

Naftemporiki.gr

 

 

 

Έφοδος αστυνομίας στο Σταθμαρχείο Λάρισας – Για 5 λεπτά ο Σταθμάρχης θα μπορούσε να αποφύγει την τραγωδία

Κολωνός – Βιασμός 12χρονης: Στη φυλακή ο πρώην διαιτητής

Τραγωδία στα Τέμπη: Στο OPEN ένα από τα μέλη της Επιτροπής Ερευνών

Επεισόδια με αντιεξουσιαστές στην Πλ. Συντάγματος αλλά και στον σταθμό της Λάρισας

Τραγωδία στα Τέμπη: Έτσι κατάφερε να σώσει ένα βρέφος από το φλεγόμενο βαγόνι 20χρονος φοιτητής

Τέμπη: Συντετριμμένοι όλοι στην κηδεία της Αθηνάς

Τέμπη – Φοιτητής: «Θυμάμαι το αγόρι της, της φώναζε «Ιφιγένεια, Ιφιγένεια»

Τέμπη: Νεκρή η μητέρα γνωστού ηθοποιού

Τέμπη – Πατέρας αγνοούμενου: «Τι θα πω στη μητέρα του όταν γυρίσω πίσω;»

Χρ. Χουπάς: «Περιμένω να μου τηλεφωνήσουν να μου πουν ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της κόρης μου»