ΥΓΕΙΑ

Τελικά είναι πράγματι καλύτερα τα γλυκαντικά από την ζάχαρη;

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά αντί για ζάχαρη και σιρόπι με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Την ίδια περίοδο, 2002 με 2018, οι πωλήσεις των προϊόντων με ζάχαρη έπεσαν, όπως ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, Με βάση τα δεδομένα της Nielsen για τις αγοραστικές συνήθειες των Αμερικανών.

Αυτή η τάση σίγουρα φανέρωσε μια υγιεινή στροφή στις συνήθειες, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με διάφορα θέματα υγείας. Τα τεχνητά γλυκαντικά, ωστόσο, που μπορεί να ωφελούν σε περιπτώσεις διαβήτη, εγείρουν ανησυχίες στους επιστήμονες, για το αν οι καταναλωτές τα θεωρούν λανθασμένα πολύ πιο υγιεινά από την ζάχαρη.

Πολλοί θεωρούν τα γλυκαντικά ως «φυσικά»
Η ασπαρτάμη παραμένει το πιο δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση την κατά κεφαλήν κατανάλωση και χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης, τα γλυκά χωρίς ζάχαρη και τις τσίχλες. Οι πωλήσεις των προϊόντων, όμως, που περιέχουν ασπαρτάμη και ένα παρόμοιο γλυκαντικό, την σακχαρίνη, έχουν παρουσιάσει πτώση τα τελευταία χρόνια.

Αντιθέτως, η σουκραλόζη και η στέβια έχουν ανέβει σημαντικά, σύμφωνα με τα δεδομένα. Όσον αφορά τη στέβια, μάλιστα, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με τους Αμερικάνους να θεωρούν τα τρόφιμα που την περιέχουν πιο φυσικά, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Κάποιοι διαιτολόγοι, όμως, παρ’ όλο που αναφέρουν ότι η στέβια είναι ασφαλής για χρήση, είναι λάθος να τη θεωρούμε φυσική ουσία. Μπορεί να προέρχεται από φυτό, αλλά στην ουσία φτάνει στα χέρια μας ως μια επεξεργασμένη άσπρη σκόνη.

Μήπως τελικά η ζάχαρη υπετερεί για περιορισμένη κατανάλωση;
Αν δεν καταναλώνετε γλυκά και τρόφιμα με ζάχαρη συχνά, ίσως είναι καλύτερα να επιλέγετε την ζάχαρη μια στο τόσο. Σύμφωνα με έρευνες, τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να αυξάνουν τις λιγούρες και την πείνα, οδηγώντας τελικά σε αύξηση των θερμίδων που καταναλώνουμε.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως όταν επιλέγουμε τρόφιμα, η γεύση παίζει σημαντικό ρόλο. Λίγη ζάχαρη μπορεί να μας ικανοποιήσει παραπάνω από κάποια τεχνητά γλυκαντικά.

Είναι ασφαλή τα τεχνητά γλυκαντικά;
Υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα γλυκαντικά είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν επαρκώς να μας χαρίσουν γλυκιά γεύση. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι η σακχαρίνη, ένα λιγότερο συνηθισμένο γλυκαντικό, σχετίζεται με καρκίνο σε ποντίκια, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι επηρεάζει και τους ανθρώπους με αυτό τον τρόπο. Κάποιες μελέτες έχουν επίσης σχετίσει την ασπαρτάμη με κινδύνους υγείας, αν και περισσότερες από 100 μελέτες στην αντίπερα όχθη έχουν δείξει ότι είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον FDA.

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με υποκατάστατα χωρίς θερμίδες μπορεί να έχει οφέλη για κάποιους ανθρώπους, ειδικά για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Αν κάποιος πάσχει από παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο ή διαβήτη, θα πρέπει να αποφεύγει την ζάχαρη σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν, πάντα με μέτρο.

https://www.clickatlife.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος