ΔΙΑΦΟΡΑ

«Τεθωρακισμένη» συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ: Άνοιξαν πυρ τα άρματα στη Θράκη

Με το ρήγμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον να βαθαίνει συνεχώς, οι Αμερικανοί ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη Χώρα μας ως εταίρο ασφάλειας και σταθερότητας τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και των Βαλκανίων.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως έχει αποκτήσει για τους Αμερικανούς στρατιωτική σημασία ανάλογη της Σούδας, με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν συνεχώς το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο της ακριτικής πόλης, που προστίθεται ως νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ.

Οι εικόνες από τη Θράκη, με τους Αμερικανούς να αποβιβάζουν μαζικά στρατιωτικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όχι απλά να τις εγκαθιστούν στην περιοχή αλλά και να τις διοχετεύουν στα Βαλκάνια, προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα, που βλέπουν ένα κορυφαίο σημείο ενδιαφέροντος να… κλειδώνει!

Παράλληλα, οι εικόνες από την Ξάνθη, με τα αμερικανικά Abrams να εκπαιδεύονται μαζί με τα Ελληνικά Leopard, στέλνουν δυναμική απάντηση στις προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν που επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση με κάθε ευκαιρία. Η εντυπωσιακή Tank Challenge στο στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θράκη, με τις αρματομαχίες Ελλήνων και Αμερικανών να κόβουν την ανάσα και να ενθουσιάζουν τους συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα, στη… μάχη συμμετέχουν αμερικανικός ουλαμός M1A2 Abrams της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, έχοντας απέναντί του τρεις ελληνικούς ουλαμούς αρμάτων Leo 2 HEL και Leo 2A4 από Μονάδες της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε βολές από στάση και κίνηση, συντήρηση άρματος, αντιμετώπιση βλαβών μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο. Πέρυσι νικητής αναδείχθηκε ο ελληνικός ουλαμός, με τους Αμερικανούς φέτος η 24 ΕΜΑ (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) 4 LEO 2 HEL με 16 άτομα από την Αλεξανδρούπολη!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Πέρα όμως από το διαγωνιστικό κομμάτι, το στοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών και η κοινή απόφαση για «θωράκιση» μιας γεωστρατηγικά κρίσιμης περιοχής. Οι ΗΠΑ, με τη συνεχή ενίσχυση της παρουσίας τους στη Θράκη, επιβεβαιώνουν πως βλέπουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα, όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη. Η Θράκη θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή αυτή.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού

Την 1η θέση κατέλαβε η 24 ΕΜΑ (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) 4 LEO 2 HEL – 16 άτομα από την Αλεξανδρούπολη
Την 2η θέση κατέλαβε ο αμερικανικός ουλαμός C/1-16 Infantry Battallion : 4 ABRAMS M1 A2 – 16 άτομα
Την 3η θέση κατέλαβε η 22 ΕΜΑ του Πετροχωρίου Ξάνθης (ΧΧV ΤΘΤ) 4 LEO 2 HEL – 16 άτομα
Την 4η θέση κατέλαβε η 311 ΕΜΑ (3 Μ/Κ ΤΑΞ) 4 LEO 2 Α4 – 16 άτομα
Την 5η θέση κατέλαβε η 212 ΕΜΑ (ΧΧΙ ΤΘΤ) 4 LEO 2 Α4 – 16 άτομα

O Διεθνής Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων που περιελάμβανε τα εξής αγωνίσματα :

Μηχανοδήγηση Ακριβείας,
Αίτηση έμμεσων Πυρών ΠΒ,
Προσδιορισμό απόστασης στόχου,
Επιθετικές επιχειρήσεις
Περισυλλογή σε ΧΒΡΠ περιβάλλον/ κοπή – δέση ερπύστριας,
Αμυντικές επιχειρήσεις,
Προσβολή από ΑΕΜ – Διακομιδή τραυματία,
Βολή πιστολίου,
Αναγνώριση μέσων

Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή 5 Νοεμβρίου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αρματιστή

Αξίζει να τονιστεί τέλος ότι τον διαγωνισμό παρακολούθησαν ως παρατηρητές 14 αξιωματικοί από έξι χώρες :

2 από Βουλγαρία
2 από Γαλλία
3 από Γερμανία
2 Από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
2 Από Ιορδανία
και 3 από Κύπρο

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος