ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα των εμβολίων για τους 15 – 17 ετών

¸íáñîç ôïõ åìâïëéáóôéêïý ðñïãñÜììáôïò óôï mega åìâïëéáóôéêü êÝíôñï åìâïëéáóìïý óôï Åëëçíéêü. ÐáñáóêåõÞ 2 Áðñéëßïõ 2021. (EUROKINISSI/ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )

Για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 ενημερώνουν αυτήν την ώρα από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων. Συνέχισε λέγοντας ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει στο ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες. Από αυτές θα εξαρτηθούν τα επόμενα επιδημικά κύματα που θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους..

Ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15 – 17 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Εξάλλου και σε αυτές υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Κύριο χαρακτηριστικό στις ηλικίες αυτές είναι η διασπορά της νόσου στο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτα άτομα ή ανεμβολίαστα.

Μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να «φρενάρουν« τις μεταλλάξεις, αντίθετα από τα ανεμβολίαστα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό άνω του 93%. Σε μικρότερο ποσοστό προστατεύουν κάποιον από το να κολλήσει.

Δημοσίευση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων.

Στη μετάλλαξη Δέλτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους είναι εμβολιασμένοι με μία δόση. Όσοι έχουν κάνει μία δόση απολαμβάνουν προστασία 33% – 50% ενώ με τη δεύτερη είναι πάνω από 90%. Στις ΗΠΑ ένας στους δέκα δεν κάνουν τη δεύτερη, ιδιαίτερα νέοι.

Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα -κυρίως νέοοι- δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό.

Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι. Γιατί όμως παραμένουν ανεμβολίαστοι; Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις:

Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός, υπάρχουν νοσήμτα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα. Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού. Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει.  Οι εσφαλμένες αντιλήψεις οδηγούν σε μη εμβολιασμό, παράδειγμα για τους νέους: δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών, συνίσταται και για τις εγκύους και για τς θηλάζουσες. Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόφο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση. Αλλο επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Αλλοι πιστεύουν οτι θα προστετευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».

Πάνω από 9.300.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει εως τώρα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41%. Το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό εμβολίων για τους εφήβους 15- 17 ετών θα ανοίξει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου. Ο προγραμματισμός θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους γονείς τους.  Παράλληλα, ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πλέον όποιος αλλάξει το ραντεβού του δεν θα έχει πλέον πέναλτι έξι ημερών.

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος