LIFESTYLE

Τι είναι το Σύνδρομο της Κυριακής που μας πιάνει όλους και πώς να το ξεπεράσεις

Can we start the weekend over again, I wasn`t ready. Funny motivational quote about Monday and week start.
Μήπως κάθε Κυριακή πιάνετε τον εαυτό σας να διακατέχεται από μια ανεξήγητη μελαγχολία; Ειδικά από το απόγευμα και μετά, λίγο-πολύ όλοι νιώθουμε κάπως πεσμένοι ψυχολογικά.

Το Σύνδρομο της Κυριακής είναι ένας ανεπίσημος όρος στην ψυχολογία που περιγράφει αυτό ακριβώς το συναίσθημα μελαγχολίας.

Δεν έχει σημασία αν πέρασες ένα ωραίο ή όχι Σαββατοκύριακο, αν ο καιρός ήταν καλός ή κακός, ούτε αν μόλις έμαθες κάποια καλά ή άσχημα νέα. Κάθε Κυριακή η ίδια ιστορία, το ίδιο ψυχολογικό πέσιμο.

Τι είναι το Σύνδρομο της Κυριακής

Το σύνδρομο της Κυριακής περιγράφει την αποστροφή που έχουμε για την επιστροφή της Δευτέρας στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας (δουλειά, σχολείο κλπ), το πένθος που αισθανόμαστε για το πέρασμα του Σαββατοκύριακου και τη γενική αίσθηση της απόγνωσης ή της νοσταλγίας που νιώθουμε για την υπόσχεση που προσφέρουν τα απογεύματα της Παρασκευής καθώς ξεκινάει το Σαββατοκύριακο. Ονομάζεται και «Σύνδρομο φόβου της Κυριακής», καθώς ο φόβος μιας ακόμα Δευτέρας είναι η ρίζα της ανάπτυξής του.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και όχι της αιτίας

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να εξαλείψεις την αιτία του Συνδρόμου της Κυριακής. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε έναν κόσμο οργανωμένο σε μορφή 5 εργάσιμων ημερών και 2 ημερών ξεκούρασης (λέμε τώρα…). Αν και δεν ισχύει για όλους. Δεδομένου ότι τα προγράμματα εργασίας ποικίλλουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για να 2 ολόκληρες μέρες αποσυμπίεσης από το άγχος και τον φόβο για τις Δευτέρες. Επομένως, ίσως πρέπει να βρούμε κόλπα που θα μειώσουν τα συναισθήματά μας από το Σύνδρομο της Κυριακής, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί η αιτία.

Δείτε μερικές αποδεδειγμένες συμβουλές για να νικήσετε αυτό το αίσθημα μελαγχολίας κάθε Κυριακή:

  1. Ξεκινήστε την επόμενη εβδομάδα εργασίας με σκοπό να μην αφήσετε καμία υποχρέωση να εκκρεμεί την Παρασκευή. Γνωρίζοντας ότι έχετε ήδη χειριστεί όλες τις γνωστές πιθανές κρίσεις πριν από τη Δευτέρα το πρωί, μπορείτε να μειώσετε το φόβο και το άγχος που έρχεται τα βράδια της Κυριακής.
  2. Εάν είστε γονέας, ενθαρρύνετε τα παιδιά να τελειώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις πριν το απόγευμα της Κυριακής. Βάλτε τους ένα πρόγραμμα ώστε να μην χρειάζονται πάντα την δική σας συμβολή το βράδυ της Κυριακής για να ετοιμαστούν για την σχολική Δευτέρα. Αυτό είναι που προσθέτει κούραση και άγχος στον γονιό και ενισχύει το Σύνδρομο της Κυριακής.
  3. Προγραμματίστε για κάθε Κυριακή μια δραστηριότητα που να «σπάει τη ρουτίνα». Βγείτε για βόλτα λίγο πριν βραδιάσει (όταν το Σύνδρομο της Κυριακής γίνεται πιο έντονο) ή προγραμματίστε από την Παρασκευή να ξοδέψετε κάποια ώρα την Κυριακή για να κάνετε «κάτι διασκεδαστικό». Ακόμα και το μα μαγειρέψετε κάτι εντελώς ξεχωριστό, ή να παίξετε παιχνίδια στον υπολογιστή, ή να ακούσετε ένα νέο άλμπουμ μουσικής, είναι αρκετό. Εν ολίγοις κάντε ένα διάλειμμα ψυχικής υγείας και αφεθείτε πλήρως σε κάτι διασκεδαστικό.
  4. Κοιμηθείτε καλά! Βάλτε τα παιδιά για ύπνο νωρίς, κλείστε τηλεόραση και υπολογιστή, πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα και εκπαιδεύστε το σώμα σας να κοιμάται καλά κάθε Κυριακή βράδυ.

Γενικώς, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τον ερχομό της Δευτέρας. Το Σύνδρομο της Κυριακής είναι αναπόφευκτο. Μπορούμε όμως να μειώσουμε το πόσο μας επηρεάζει ψυχολογικά.

Πηγή: https://www.psychologytoday.com

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος