ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στα αυγά όταν τα ξαναζεσταίνεις – Πώς να το κάνεις σωστά

Αν και οι περισσότεροι καταναλώνουν με την μία ένα γεύμα με αυγά, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αφήσουν ένα μέρος του γεύματος και να το ξαναζεστάνουν για να το φάνε αργότερα.

Εδώ θα δούμε ορισμένους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ξαναζεσταίνετε ήδη μαγειρεμένα αυγά, καθώς και πώς να το κάνετε με ασφάλεια για κάθε μία από τι βασικές μορφές μαγειρεμένων αυγών.

Τι συμβαίνει στα αυγά όταν τα ξαναζεσταίνετε

Η επαναθέρμανση των υπολειμμάτων οποιουδήποτε είδους φαγητού μπορεί να επηρεάσει την υφή, τη γεύση και το θρεπτικό του περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, στα λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες σε σύγκριση με τα ωμά, άψητα λαχανικά.

Όσον αφορά τα αυγά, μερικές μελέτες έχουν βρει κάποιες διαφορές μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων αυγών, όσον αφορά τη θρεπτικότητα και την υφή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει έρευνα για το αν η επαναθέρμανση των ήδη μαγειρεμένων αυγών έχει κάποια επίδραση στη διατροφική τους περιεκτικότητα.

Πιθανότατα, οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές αφορούν την υφή και πιθανώς τη γεύση τους. Όταν ξαναζεσταίνετε ένα φαγητό που περιέχει αυγά, συνήθως γίνεται πιο ξηρό και με υφή “σαν λάστιχο” όταν το μασάτε.

Όσον αφορά την ασφάλεια, εφόσον τα φαγητά με αυγά αποθηκεύονται σωστά και στη συνέχεια επαναθερμαίνονται σωστά, θεωρείται γενικά ασφαλές να τα τρώτε.

Πώς να ξαναζεστάνετε τα αυγά

Γενικά, τα ξαναζεσταμένα αυγά και τα φαγητά που περιέχουν αυγό είναι ασφαλή για κατανάλωση αρκεί να έχουν μαγειρευτεί αρχικά στους 71 °C και να έχουν αποθηκευτεί σωστά.

Τα ωμά αυγά πρέπει αρχικά να μαγειρευτούν μέχρι να είναι σφιχτά και όχι υγρά. Αυτό βοηθά στην μείωση του κινδύνου κατάποσης βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετός, κράμπες και έμετος.

Μόλις τα αυγά μαγειρευτούν καλά, πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα ρηχό δοχείο για γρήγορη και ομοιόμορφη ψύξη και στη συνέχεια να αποθηκευτούν στο ψυγείο στους 4 °C και κάτω. Από εκείνη τη στιγμή πρέπει να καταναλωθούν εντός 3-4 ημερών το πολύ.

Για να σκοτώσετε τυχόν μικρόβια και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας, ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα ήδη μαγειρεμένα αυγά και τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να θερμανθούν εκ νέου έως και τους 74 °C προτού καταναλωθούν.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ξαναζεσταίνετε τα αυγά στην κατάλληλη θερμοκρασία:

  • Ομελέτα: Η πιο γρήγορη μέθοδος για την επαναθέρμανση της ομελέτας είναι στον φούρνο μικροκυμάτων. Επιλέξτε την υψηλή ρύθμιση για 20-30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας στο μεταξύ για να θερμανθεί ομοιόμορφα.
  • Κις (quiche): Είναι καλύτερα τα φαγητά που περιέχουν αυγό μαζί με πολλά άλλα συστατικά να τα ξαναζεσταίνετε στον φούρνο για καλύτερα αποτελέσματα. Θερμάνετε στους 176 °C για 15-20 λεπτά ή 25-30 λεπτά εάν είναι παγωμένο.
  • Βραστά αυγά: Αυτά δεν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων λόγω του κινδύνου έκρηξης του κρόκου. Αντ’ αυτού, βάλτε τα αυγά σε ένα μπολ, σκεπάστε τα με βραστό νερό και αφήστε τα να καθίσουν για 10 λεπτά για να επαναθερμανθούν.
  • Τηγανητά αυγά: Τοποθετήστε τα τηγανητά αυγά σε μια κατσαρόλα με μικρή ποσότητα βουτύρου ή ελαίου. Δεν χρειάζεται να τα αναποδογυρίσετε. Αρκεί να τα αφήσετε να θερμανθούν από τη μία πλευρά για 2–5 λεπτά.
  • Αυγά ποσέ (poached): Σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει βάλτε ένα-ένα μέσα τα αυγά ποσέ για 1-2 λεπτά, προτού τα αφαιρέσετε προσεκτικά.

Πηγή: https://www.healthline.com

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος