ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Το «χρυσό» σουσάμι ανοίγει θετικές προοπτικές καλλιέργειας και μεταποίησης στη Θράκη

Ξεκίνησε να αναβιώνει στη Θράκη και συγκεκριμένα στον Έβρο η καλλιέργεια Σουσαμιού !

Οι παλιότεροι θυμούνται τις εκτάσεις στη Ροδόπη και στον Έβρο, την περίοδο –σαν τώρα- του θερισμού με τα χέρια.

Στην Ροδόπη, όπου παλιά καλλιεργούνταν το σουσάμι –όπως και τα όσπρια-υπήρχαν και ταχινοποιεία, αλλά και τόποι επεξεργασίας του σουσαμιού-σ.σ. γιαχανάδες-, ωστόσο εγκαταλείφθηκε λόγω δύσκολης χειρωνακτικής εργασίας.

Στον Έβρο έπιασαν ξανά το νήμα της καλλιέργειας-2.500- στρέμματα και ομάδα παραγωγών- από την αρχή, σε άλλη βάση πια είναι πιο εκσυγχρονισμένη. Μέσω συμβολαιακής Γεωργίας, με την εταιρεία να φροντίζει για την συλλογή του σουσαμιού, με θεριζοαλωνιστική μηχανή, αλλά και την τιμή στην οποία θα αγοράζει το προϊόν.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Κομοτηνής για τον πρωτογενή τομέα, ο καλλιεργητής σουσαμιού, Νίκος Χατζής, δήλωσε ικανοποιημένος.

Ωστόσο, λόγω του ότι η καλλιέργεια είναι βιολογική, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ή φάρμακα για χημική επέμβαση στην καλλιέργεια, η προστιθέμενη αυτή αξία του προϊόντος δεν προστίθεται και δεν την πληρώνονται οι καλλιεργητές.

«Ζητήσαμε από την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, να εισηγηθεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ένταξη της καλλιέργειας του σουσαμιού στο καθεστώς των επιδοτούμενων καλλιεργειών, με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Επίσης ζητήσαμε την ενεργοποίηση ενός μέτρου του 10.1.10 της ΕΕ, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση απειλούμενων ποικιλιών και πληθυσμού φυτών. «Να προκηρυχθεί το μέτρο, για να μπορέσουμε να ενταχθούμε, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, για ποιο λόγο να μην το αξιοποιήσουμε και να αφήσουμε αυτή η δυνατότητα, από τη στιγμή που υπάρχει;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζής.

Ο κ. Χατζής στάθηκε και στην καθετοποίηση της παραγωγής σουσαμιού, με την μονάδα μεταποίησης που σχεδιάζεται να γίνει μέσω του προγράμματος Leader. Το κόστος ανέρχεται στα 500.000 ευρώ και θα είναι έτοιμη η μονάδα τιο δεύτερο τρίμηνο του 2021. «Η μεταποίηση του σουσαμιού σε ταχίνι και σε όλα τα άλλα πολύτιμα προϊόντα, σησαμέλαιο για την ζαχαροπλαστική και την κοσμετολογία, σίγουρα θα δώσει ώθηση πιστεύουμε και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και την τιμή που πληρωνόμαστε για το σουσάμι που καλλιεργούμε.

Μην ξεχνάτε πως το σουσάμι είναι μια υπερτροφή, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, και τόσα άλλα πολύτιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ERT Komotinis/BM

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος