LIFESTYLE

Το καθημερινό σερφάρισμα στο Ίντερνετ μετά τα 50 κάνει καλό στον εγκέφαλο, δείχνει νέα μελέτη

Τι έδειξε μελέτη σε περισσότερους από 18.000 μεσήλικες. Πόσες ώρες πρέπει να διαρκεί για να είναι ωφέλιμο.

Την επόμενη φορά που οι γονείς ή οι παππούδες σας ζητήσουν βοήθεια για να μπουν στο Ίντερνετ, καλό είναι να τους βοηθήσετε. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι με την κίνηση αυτή όχι μόνο θα δείξετε ευγένεια, αλλά μπορεί να ωφελήσετε την υγεία του εγκεφάλου τους.

Στην πραγματικότητα, αν περιηγούνται καθημερινά και επί αρκετές ώρες στο Ίντερνετ είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν άνοια, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 18.154 εθελοντές, ηλικίας 50 έως 65 ετών κατά την έναρξή της. Κανένας τους δεν έπασχε από άνοια όταν είχε δηλώσει συμμετοχή σε αυτήν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί κατά μέσον όρο 8 χρόνια. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, το 4,68% από αυτούς (οι 849) είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές είχαν απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: «Χρησιμοποιείτε συχνά το Ίντερνετ για να στείλετε και να λάβετε e-mail ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο; Παραδείγματος χάριν για να κάνετε ψώνια, να αναζητήσετε πληροφορίες ή να κλείσετε εισιτήρια;»

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (JAGS). Όσοι εκ των εθελοντών έμπαιναν καθημερινά και επί αρκετή ώρα στο Ίντερνετ, είχαν κατά 43% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια με την πάροδο του χρόνου.

Είχε όμως σημασία και η διάρκεια της χρήσης. Το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να αποκομίζουν όσοι σέρφαραν στο διαδίκτυο επί μισή έως 2 ώρες. Αντιθέτως, όσοι έμεναν online επί 6 έως 8 ώρες καθημερινά διέτρεχαν κάπως αυξημένο κίνδυνο. Ωστόσο η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικώς σημαντική, τονίζουν οι ερευνητές.

Εκείνοι όμως που είχαν «αισθητά περισσότερες πιθανότητες» να εκδηλώσουν άνοια, ήταν όσοι δεν έμπαιναν ποτέ στο Ίντερνετ.

Νοητικό απόθεμα

Οι αιτίες της άνοιας δεν είναι ξεκάθαρες. Επομένως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον ακριβώς μηχανισμό θα μπορούσε να δρα προστατευτικά η ενασχόληση με το διαδίκτυο. Έχουν όμως μερικές θεωρίες.

«Οι αναζητήσεις στο Ίντερνετ συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός νοητικού αποθέματος», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Victoria Chang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το νοητικό απόθεμα (ή νοητική εφεδρεία) είναι η ανάπτυξη πρόσθετων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) και νοητικών δεξιοτήτων. Το απόθεμα αυτό επιτρέπει ακόμα και σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ να αντισταθμίζουν έως ένα βαθμό τις απώλειες που προκαλεί η ασθένεια.

Στους υγιείς ανθρώπους «το νοητικό απόθεμα μπορεί να αντισταθμίζει την φυσική γήρανση του εγκεφάλου και να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Η συχνή χρήση του Ίντερνετ μας επιτρέπει επίσης να ερχόμαστε σε επαφή με γνωστούς και φίλους. Συνεπώς, προστατεύει από την κοινωνική απομόνωση που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια.

Φωτογραφία: iStock

https://www.iatropedia.gr/ygeia/to-kathimerino-serfarisma-sto-internet-meta-ta-50-kanei-kalo-ston-egkefalo-deichnei-nea-meleti/167263/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος