ΔΙΕΘΝΗ

Το κορίτσι του Βατικανού: Μαφία, Εκκλησία ή ένας… θείος πίσω από την εξαφάνιση της 15χρονης;

Η υπόθεση της Εμανουέλα Ορλάντι, της 15χρονης κόρης ενός υπαλλήλου του Βατικανού που χάθηκε στη Ρώμη πριν από 40 χρόνια, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και παίρνει άλλη τροπή. Ο αδερφός της απορρίπτει την «επαίσχυντη», όπως τη χαρακτηρίζει, απόπειρα των εισαγγελέων του Βατικανού και της Ρώμης να ρίξουν την ευθύνη στην οικογένεια υπονοώντας ότι πίσω από την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση της έφηβης βρισκόταν ένας θείος, που έχει πια πεθάνει. Επιθυμία της οικογένειας είναι να ερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος του Βατικανού και των ανωτάτων κλιμακίων της Καθολικής Εκκλησίας, όπως αναφέρει σε σημερινό ρεπορτάζ του το CNN.

Οι διάφορες θεωρίες

Η υπόθεση απασχολεί σταθερά την Ιταλία έχοντας πυροδοτήσει θεωρίες που εμπλέκουν τους πάντες, από τη μαφία, τους διεθνείς τρομοκράτες έως τις κορυφαίες τάξεις της Καθολικής Εκκλησίας. Κέρδισε περαιτέρω διεθνή προσοχή με την κυκλοφορία το περασμένο φθινόπωρο του ντοκιμαντέρ του Netflix «Vatican Girl» που φέρει την υπογραφή του Μαρκ Λιούις.

Ο Πιέτρο Ορλάντι, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση της αγνοούμενης αδερφής του, έκανε τα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, μια ημέρα αφότου το ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι La7 δημοσίευσε ειδική αναφορά για την υπόθεση. Αυτή ήταν βασισμένη σε έγγραφα που περιλαμβάνονται σε έναν φάκελο έρευνας που παρέδωσε το Βατικανό στους εισαγγελείς της Ρώμης τον Ιούνιο, αφού άνοιξε εκ νέου την υπόθεση τον Ιανουάριο.

Μεταξύ των εγγράφων ήταν η αλληλογραφία μεταξύ του Αγκοστίνο Κασαρόλι, τότε υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, και ενός Κολομβιανού ιερέα που ήταν ο πνευματικός καθοδηγητής και ο εξομολογητής της οικογένειας Ορλάντι.

Τι αναφέρουν τα έγγραφα που παραδόθηκαν στον εισαγγελέα

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρέδωσε το Βατικανό στον εισαγγελέα της Ρώμης, τα οποία επαλήθευσαν ο Πιέτρο Ορλάντι και η δικηγόρος του Λόρα Σγκρό ως αυθεντικά, ο Μάριο Μενεγκούζι, ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη θεία της Εμανουέλα, είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά την 21χρονη τότε αδερφή της Εμανουέλα, Ναταλίνα. Αυτό συνέβη περίπου την ίδια περίοδο που η έφηβη εξαφανίστηκε, με την αναφορά να υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει παρενοχλήσει και την εξαφανισμένη κοπέλα.

Η αναφορά υποδηλώνει ότι το στοιχείο αυτό παραβλέφθηκε. Ωστόσο η οικογένεια Ορλάντι υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του θείου ερευνήθηκαν και η πιθανότητα εμπλοκής του στην υπόθεση απορρίφθηκε. Τώρα η οικογένεια Ορλάντι φοβάται ότι ο φάκελος του Βατικανού δεν περιλαμβάνει στοιχεία έρευνας που ήλπιζαν ότι θα ακολουθούσε ο εισαγγελέας της Ρώμης και τα οποία θα αποκάλυπταν ότι υπάρχει με κάποιο τρόπο εμπλοκή του Βατικανού.

Ο Ορλάντι έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι ελπίδες του να ακούσει «κάποια καλά νέα» είχαν διαψευστεί. «Παρεμπιπτόντως, ο θείος μου ήταν 200 χιλιόμετρα μακριά για διακοπές με την οικογένειά του εκείνο το βράδυ, όταν ο πατέρας μου του τηλεφώνησε και ήρθε αμέσως στη Ρώμη – πράγματα που η Εισαγγελία γνώριζε πολύ καλά γιατί όλα ήταν στα έγγραφα για 40 χρόνια. Ήταν μια επαίσχυντη ενέργεια αυτό που συνέβη απόψε».

Εκπρόσωπος του Βατικανού σχολίασε πως «η Αγία Έδρα συμμερίζεται την επιθυμία της οικογένειας να μάθει την αλήθεια σχετικά με τα γεγονότα και, για τον σκοπό αυτό, ελπίζει να διερευνηθούν όλες οι υποψίες». Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι ο ιερέας, του οποίου τηρείται η ανωνυμία, δεν είχε παραβιάσει κανέναν όρκο που σχετίζεται με το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης, καθώς επικοινωνούσε με τη Ναταλίνα όχι μόνο σε εξομολογητικό αλλά και σε συνομιλητικό περιβάλλον.

Γιατί η οικογένεια απορρίπτει την εμπλοκή του θείου

Η Ναταλίνα Ορλάντι είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο θείος της «προσπαθούσε» να την πλησιάσει για περίπου ένα μήνα, αλλά εκείνη αρνήθηκε και τελικά ενέπλεξε τον φίλο της  εκείνη την εποχή.

«Τότε τελείωσε, δεν κοιτάξαμε ποτέ πίσω», είπε, προσθέτοντας ότι η οικογένεια είχε καλές σχέσεις με τον θείο, τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Ενώ παραδέχτηκε ότι παρόλο που είχε μια «κακή» γνώμη για τον θείο της, ο οποίος πέθανε πριν από μια δεκαετία, δεν πιστεύει ότι συμμετείχε στην εξαφάνιση της αδερφής της. «Αποκλείουμε το ενδεχόμενο», είπε.

Ο Πιέτρο Ορλάντι τόνισε ότι η αδερφή του Ναταλίνα ήταν 21 ετών και η Εμανουέλα 15 εκείνη την εποχή. «Αυτό θα ήταν παιδεραστία, μια εντελώς διαφορετική ιστορία», είπε, όταν ρωτήθηκε αν απέκλειε επίσης τον θείο ως ύποπτο.

Η εξαφάνιση και το Βατικανό

Η Εμανουέλα εξαφανίστηκε στις 22 Ιουνίου 1983 μετά από ένα μάθημα σε ένα μουσικό σχολείο δίπλα στην καθολική εκκλησία Sant’Apollinare Opus Dei κοντά στην Piazza Navona στη Ρώμη.

Η έφηβη ήταν κόρη επιφανούς υπαλλήλου του Βατικανού και ζούσε μέσα στα οχυρά τείχη της πόλης, όπου ζει ακόμα η μητέρα της. Στην 40ή επέτειο από τον θάνατό της, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην υπόθεση στο κυριακάτικο κήρυγμά του εκφράζοντας «την εγγύτητα με την οικογένεια, πάνω απ’ όλα με τη μητέρα», προσθέτοντας ότι προσευχήθηκε για αυτούς και «όλες τις οικογένειες που φέρουν τον πόνο της εξαφάνισης ενός αγαπημένου προσώπου». Η κίνηση του εκείνη είχε δώσει ελπίδες στην οικογένεια Ορλάντι ότι ίσως τα έγγραφα στον φάκελο του Βατικανού θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα νέο στοιχείο.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος