ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Το προφίλ των υποψήφιων αγοραστών του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Ο τελευταίος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, Άρης Ξενόφος κατά τη διάρκεια της θητείας του, από τις 6 Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2020 οπότε και παραιτήθηκε, στις επισκέψεις του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 5 Δεκεμβρίου 2017 και στις 24 Ιουλίου 2018, είχε διαβεβαιώσει ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα και η διαγωνιστική διαδικασία των παραχωρήσεών του (σ.σ. και όχι πώλησης των μετοχών του) θα ξεκινούσε το Σεπτέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωνόταν μέσα στο 2019. Είχε τονίσει μάλιστα ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ενεργήσει με τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Άραγε μήπως μετά την παραίτησή του δούμε το ΤΑΙΠΕΔ να ενεργεί με πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά κριτήρια;

Στις 17-7-2020, το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό πώλησης πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης(ΟΛΑ ΑΕ) σε ποσοστό τουλάχιστον 67% και στις 16-10-2020 ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα (4) επενδυτικά σχήματα. Δυο αμιγή και δυο κοινοπρακτικά.

Εδώ όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι στις 4-2-2020, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 23 Α) ο Ν. 4660/2020 «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Με τη Συμφωνία εκτός των άλλων «…χορηγείται στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήσητου λιμένα Αλεξανδρούπολης…».

Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Πως μπορεί στις ίδιες λιμενικές εγκαταστάσεις, σ’ ένα λιμάνι, με μια και μόνο κοινή είσοδο, να συνυπάρχουν στρατιωτικές και εμπορικές δραστηριότητες;

Όλοι γνωρίζουν ότι η διεθνώς γνωστή φράση «Time is money», έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία στη ναυτιλία. Και ο νοών νοείτω.

Μερικά στοιχεία για τους υποψήφιους αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του λιμένα Αλεξανδρούπολης:

1. QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT LLC

Είναι μια εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και εκμετάλλευσης με έδρα το Χιούστον του Τέξας. Δραστηριοποιείται από το 2011. Επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, υποδομών δεδομένων και τεχνολογίας, βιομηχανικής αγοράς, διαχείρισης πόρων, τερματικών σταθμών και θαλάσσιων λιμένων.

2. CAMERON S.A. – GOLDAIR CARGO A.E. – BOLLORE AFRICA LOGISTICS

Είναι κοινοπραξία τριών εταιρειών

Η CAMERON S.A. είναι μια νεοσύστατη εταιρεία του Ομίλου επιχειρήσεων Κοπελούζου. Ο όμιλος Κοπελούζου είναι γνωστός από το 1973 που ιδρύθηκε. Είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία με βασικούς επιχειρηματικούς τομείς την ανάπτυξη και υλοποίηση μεγάλων βιομηχανικών, τεχνολογικών και έργων υποδομής κυρίως στα ενεργειακά (φυσικό αέριο και ΑΠΕ).

Η GOLDAIR CARGO A.E. δραστηριοποιείται στον τομέα των logistics με οδικές, αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές.

Η BOLLORE AFRICA LOGISTICS είναι θυγατρική του Γαλλικού Ομίλου Bolloré και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας στην Αφρική, με παρουσία σε 42 λιμάνια και διαχειριστής 16 παραχωρήσεων τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, 7 τερματικών σταθμών Ro-Ro.

3. INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS

Είναι κοινοπραξία η οποία απαρτίζεαι από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP INC είναι επενδυτική εταιρεία με έδρα την πόλη Nicholasville της Πολιτείας Kentucky των ΗΠΑ.

Έχει γραφτεί, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι ο Νο 3 της εταιρείας Ελληνοαμερικανός Τζον Χαραλαμπάκης, ήρθε δυο φορές στην Αλεξανδρούπολη (Οκτώβριο 2019 και Ιούνιο 2020) δηλώνοντας «παρών» στην επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι. Μάλιστα η επίσκεψή του, τον Οκτώβριο 2019, συνδέθηκε με την τότε επίσκεψη στην Αθήνα και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Το Νο 2 της εταιρείας είναι ο Joel Χαραλαμπάκης. Επικεφαλής είναι ο Dale Ahearn, ο οποίος είναι και στο Δ.Σ. της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας US Bank στις ΗΠΑ.

Η EUROPORTS είναι μια διεθνής εταιρεία διαχείρισης λιμενικών υποδομών, και μεταφορών με έδρα τη μικρή πόλη Kallo του Βελγίου. Διαχειρίζεται 26 τερματικούς σταθμούς σε στρατηγικές θέσεις στην Ευρώπη και την Ασία και διακινεί περισσότερα από 60 εκατ. τόνους φορτία το χρόνο.

Η EFA GROUP είναι όμιλος εταιρειών που ιδρύθηκε το 2003 στη Σιγκαπούρη. Ασχολείται με την κατασκευή προϊόντων και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης έργων στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της εσωτερικής ασφάλειας και άλλων βιομηχανικών τομέων. Διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων εταιρειών και γραφείων σε όλο τον κόσμο: Αθήνα, Ζουγκ (Ελβετία), Αμπού Ντάμπι (ΗΑΕ), Σιγκαπούρη, Κέμπεν (Γερμανία) και Άρλινγκτον (Βιρτζίνια ΗΠΑ).

O όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ΑΠΕ, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Οι δραστηριότητές του εκτείνονται σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), απασχολώντας συνολικά 4.400 εργαζομένους.

4. ΟΛΘ Α.Ε.

O ΟΛΘ Α.Ε. από τον Απρίλιο του 2018, υπό τη διοίκηση της κοινοπραξίας Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) / Terminal Link / Belterra, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, μετά από διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 67% των μετοχών της εταιρίας ΟΛΘ ΑΕ που είχε ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ το Μάρτιο του 2014.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος