ΔΙΕΘΝΗ

Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει και απειλεί με βαρυχειμωνιά την Ευρώπη

Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Βγαίνει στον ωκεανό, από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης. Διαταραχές των ρευμάτων όπως αυτό του Κόλπου διαταράσσουν με την σειρά τους τις κλιματικές συνθήκες προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιβράδυνση των ρευμάτων την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «αποδυνάμωση».

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας της Κλιματικής Επίπτωσης του Πότσνταμ στην Γερμανία αναφέρουν ότι το Ρεύμα του Κόλπου παρουσιάζει την μεγαλύτερη αποδυνάμωση του τα τελευταία χίλια έτη. Όπως εκτιμούν το Ρεύμα του Κόλπου βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Αν αυτό συμβεί οι ερευνητές της νέας μελέτης αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες στην Δυτική Ευρώπη θα πέσουν στα επίπεδα των -7 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να πουν πότε θα υπάρξει αυτή η κατάρρευση αλλά υποστηρίζουν ότι μπορεί να παρεμποδιστεί αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει δραματική μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Αν το Ρεύμα του Κόλπου καταρρεύσει ίσως η ανθρωπότητα ζήσει όσα παρουσιάζονται στην ταινία «Μετά την Επόμενη Μέρα» όπου το βόρειο ημισφαίριο καταψύχεται πλήρως εξαιτίας της διαταραχής στο Ρεύμα του Κόλπου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1758765/to-reuma-tou-kolpou-katarreei-kai-apeilei-me-baruxeimonia-tin-europi

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος