ΔΙΑΦΟΡΑ

To ΣτΕ απέρριψε προσφυγή καταστηματαρχών για την απαγόρευση του καπνίσματος

Απορρίφθηκε ως αβάσιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην προσφυγή, το Σωματείο υποστήριζε ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των καπνιστών.

Οι Σύμβουλοι του Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄   αριθμ. 1727/2020 απόφασή τους έκριναν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Παράλληλα, στην απόφασή τους τονίζουν ότι η πρόβλεψη για την επιβολή  προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

naftemporikigr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος