ΥΓΕΙΑ

Τον Αύγουστο η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Κακοποιημένων Παιδιών στο ΠΓΝΑ

Ξεκινά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης η λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Κακοποιημένων Παιδιών

Το εν λόγω Νοσοκομείο είναι το πρώτο στο οποίο η Εταιρεία Προστασίας Κακοποιημένων Παιδιών ΕΛΙΖΑ, έδειξε το ενδιαφέρον της χρηματοδοτώντας την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού.

Ήδη έχουν εκπαιδευθεί σε όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας γιατροί για το σκοπό αυτό και τώρα σε συνεργασία με την 4η ΔΥΠΕ ΑΜΘ , το ΠΓΝΑ και την Παιδιατρική Κλινική ξεκινά η λειτουργία της που σκοπό έχει την αναγνώριση και την αντιμετώπιση πάσης φύσεως περιστατικών κακοποιημένων παιδιών από όλη την περιφέρεια ΑΜΘ.

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΑ Ελπιδοφόρος Μανταδακης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό είναι υποεκτιμημένο και ότι πολλά περιστατικά κακοποίησης δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Θα υπάρχει όπως είπε ένα δίκτυο αντιμετώπισης στο οποίο θα εμπλέκονται διάφορες ειδικότητες, όπως ιατροδικαστές, παιδίατροι ειδικής εκπαίδευσης, κοινωνικοί λειτουργοί και παιδοψυχολόγοι για την σχετική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.

Ήδη έχει δημοσιοποιηθεί η σχετική προκήρυξη για την θέση παιδιάτρου και παιδοψυχολόγου αφού ήδη υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις δύο αυτές ειδικότητες από το ΕΛΊΖΑ.

Στην 10χρονη παρουσία του κυρίου Μανταδάκη στην περιοχή έχουν εντοπισθεί πολύ σοβαρά περιστατικά κακοποιημένων παιδιών κάθε μορφής σωματικής, σεξουαλικής, λεκτικής.

Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από πολυμελείς οικογένειες με οικονομική ανασφάλεια ή διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ γονέων (ειδικά όταν το παιδί ζει σε περιβάλλον με τον σύντροφο του ενός γονέα )

Πριν δυο ημέρες περίπου αποθεραπεύτηκε ένα παιδάκι όπως μας είπε το οποίο νοσηλεύθηκε μετα από επικοινωνία με τον Αντιεισαγγελέα το οποίο ήρθε σε ημικωματωδη κατάσταση από λήψη κάποιας νευροτρόπου ουσίας , δείγμα και αυτό παραμέλησης και κακοποίησης του θύματος διότι οι γονείς δεν φρόντισαν ώστε το παιδί αυτό να μην έρθει σε επαφή με αυτήν την ουσία.

Βέβαια εδώ γεννάται και το ερώτημα μετα την αποθεραπεία του παιδιού σε ποιο περιβάλλον θα επιστρέψει γιατί το ίδιο γεγονός μπορεί να ξανασυμβεί .

Ο χώρος φιλοξενίας των κακοποιημένων αυτών παιδιών θα έχει τη μορφή του εξωτερικού ιατρείου διότι ελπίζουμε όπως διευκρίνισε ο κ Μανταδάκης σε σύντομες νοσηλείες και όχι σε λιμνάζοντα περιστατικά.

Η Μονάδα Φροντίδας Κακοποιημένων Παιδιών του ΠΓΝΑ θα εγκαινιαστεί μέσα στον Αύγουστο.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη Μαρία Μανάκα

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος