ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τον ποταμό Κομψάτο γνώρισαν οι πεζοπόροι του Δρομέα Θράκης

Σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον πεζοπόρησε, παράλληλα στον ποταμό Κομψάτο στον Ίασμο Ροδόπης, ο Δρομέας Θράκης, ανακαλύπτοντας ένα νέο προορισμό για τους πεζοπόρους της ομάδας. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και την Ομάδα Ορειβασίας του πολιτιστικού συλλόγου, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους να φιλοξενήσουν και να ευχαριστήσουν τους πεζοπόρους.

Η πεζοπορία ξεκίνησε από την γέφυρα του Πολυάνθου και έφτασε 4,5 χλμ σε βάθος, παράλληλα σχεδόν με τον ποταμό (συνολικά 9 χλμ διαδρομή και περίπου 4,5 ώρες), διανύοντας ανηφόρες – κατηφόρες με μεγάλη ποικιλία εδάφους, χωμάτινους – δασικούς και πέτρινους δρόμους.

Στην έξοδο του ποταμού από την οροσειρά της Ροδόπης στη Θρακική πεδιάδα, οι πεζοπόροι αντίκρισαν το επιβλητικό Οθωμανικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, χτισμένο το 17ο-18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από Ηπειρώτες μάστορες.

Η καθιερωμένη μεγαλη στάση, έγινε στα ερείπια του χωριού Σύλιο, από όπου φαίνεται από μακριά ένα μέρος των Θρακικών Μετεώρων. Το μονοπάτι αυτό βγάζει στο χωριό Διχάλα, αφού πρώτα περάσει από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Κάβος. Παλαιότερα από τον δρόμο περνούσαν μουλάρια, που τροφοδοτούσαν τα στρατιωτικά φυλάκια, στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν ζαρκάδια και πιο πάνω λύκοι. Στο ποτάμι υπάρχει και ένα σπάνιο είδος πελαργού, ο μαύρος πελαργός και πιο βόρεια ο ασπροπάρης, ο μαυρόγυπας και τα όρνια που έχουν φωλιές στα Θρακικά Μετέωρα.

Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας, οι πεζοπόροι του Δρομέα Θράκης μετακινήθηκαν στο κέντρο του Ιάσμου, στην αυλή του Μουσείου Ιάσμου, όπου ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε πλούσιο μπουφέ με τοπικά εδέσματα, ενώ ο Πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Μπουκάς, παρουσίασε τις δράσεις και το όραμα του συλλόγου.

Ειδική αναφορά έγινε για την περιοχή βόρεια του Ιάσμου, τα Θρακικά Μετέωρα, ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, όπου αναμένονται άμεσα παρεμβάσεις από το Δ’ Σώμα Στρατού, για την ευκολότερη πρόσβαση του, τοποθεσία – στόχος για μια επόμενη πεζοπορία του Δρομέα Θράκης.

Η όμορφη εκδρομή ολοκληρώθηκε σε τοπική ταβέρνα του Ιάσμου, ενώ το επόμενο ραντεβού είναι την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στον Πεντάλοφο Ορεστιάδας (ανακοίνωση με όλες τις πληροφορίες τις επόμενες μέρες).

Την υγειονομική κάλυψη της πεζοπορίας, όπως πάντα, είχε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

 

 

 

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος