ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ για τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων της ΠΑΜΘ

Η Λαϊκή Συσπείρωση της ΑΜΘ  συμπαραστέκεται στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής που δέχονται περαιτέρω επίθεση στο εισόδημά τους από τους εμποροβιομηχάνους του κλάδου, την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Πάγιος στόχος των πολιτικών της Κοινής Αγροτικής πολιτικής της ΕΕ που υπηρέτησαν και υπηρετούν με ζήλο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου, σε λίγους μεγαλοαγρότες – μεγαλοκτηνοτρόφους και στους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου.

Η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας των βιομηχανιών γάλακτος, αγροτικών προϊόντων, των μεγαλεμπόρων και τραπεζιτών από την μία και από την άλλη η άγρια εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, με στόχο το ξεκλήρισμά τους από την γη τους.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η παραπέρα όξυνση των προβλημάτων και των αδιέξοδων για την συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροκτηνοτροφων  της περιφέρειας μας όπως.

 • Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές,  στα λιπάσματα, που έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη, έχουν εκτίναξη στα ύψη το κόστος παραγωγής. Στην τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών η επιχορήγηση των 25 εκατομμυρίων, δηλαδή των ούτε 2 ευρώ ανά προβατίνα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί.
 • Η ανισόμετρη κατανομή των βοσκοτόπων για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας από το 2015 με βάση την ονομαζόμενη «τεχνική λύση». Οι πρόσφατες μεγάλες περικοπές της Βασικής Ενίσχυσης (και στα υπόλοιπα Μέτρα) σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας, αποτέλεσμα της εφαρμογής της απαράδεκτης ΚΥΑ 1217/264725/27-09-2021.
 • Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1.50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ. Η κυβέρνηση στη λογική “διαίρει και βασίλευε” πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
 • Το ρεύμα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις θα επιβαρύνει κατά 50-70% επιπλέον την τιμή του ρεύματος. Όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της πράσινης ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κλπ), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ μαζί με κλινικές, νοσοκομεία, άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και πρώην συνεταιρισμούς.
 • Σε όλη την περιφέρεια υπάρχουν τεράστιες φυσικές καταστροφές και η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ πάει σύννεφο.

Από το ταμείο Ανάκαμψης δίνουν 32 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος   από τα μέτρα που παίρνουν για την πανδημία.

Έχουν κάνει σημαία τα 70 δις του ταμείου ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για την στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η νέα ΚΑΠ, που όπου να είναι ολοκληρώνεται με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου των μικρομεσαιων αγροκτηνοτροφων από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Ξέρουμε ότι υπάρχει αγανάκτηση και οργή στον αγροτικό κόσμο και ταυτόχρονα γίνεται μια μεγάλη επίθεση στην συνείδηση τους με πρόσχημα την πανδημία και τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να αρκεστούν στα ψίχουλα, την φτώχεια, την εξαθλίωση και να θεωρούν ως αναπόφευκτο το ξεκλήρισμα.

Τελικά αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι, πως όλοι αυτοί είναι αντίπαλοί τους, να μην τους έχουν καμία εμπιστοσύνη.

Η Λ.Σ. καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όσους πλήττονται από την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, να μην δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν:

ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
 • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
 •  Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων σε μια δόση χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
 • Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια.
 • Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021.
 • Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται  στο ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμύριων ευρώ στις πλάτες τους παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους.
 •  Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του Υπουργείου.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που απαντάει στην επίθεση μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων στην λογική «των ανοικτών τιμών», που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να ταΐζουν τα ζώα τους.
 • Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους, με την παράδοση των προϊόντων τους. άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
 • Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό όπως στους βιομηχάνους.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών.
 • Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση. Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ζωονόσων. Φραγμός στις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
 • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής.
 • Αφορολόγητο όριο στα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο ως 40.000€. Να μην επιβαρυνθούμε στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της Επιστρεπτέας προκαταβολής που πολύ λίγοι αγρότες πήραν. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών πχ ΕΝΦΙΑ.
 • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από νόσους των ζώων και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης που προωθούν οι μεγαλοαγρότες. Αποζημίωση 100% ολων των ζημιών  που υπήρξαν στην ΑΜΘ.

Φτάνει πια με το παραμύθι μόνο της «ατομικής ευθύνης». Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στην μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στη πρωτοβάθμια δομή υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

Ότι αφορά το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού του ΥΠΑΑΤ ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, θα υπάρξουν στον μέλλον δύο νέες επαναπροκηρυξεις (2023 και 2025), αποτελεί εμπαιγμό και τακτική αποπροσανατολισμού των ενδιαφερομένων προς ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Αυτό που απαιτείται είναι αυτό που επανειλημμένα έχουμε τονίσει και προτείνει, την αύξηση του προϋπολογισμού, της Περιφέρειάς μας κατά 50%, ώστε να υπάρχει ισότιμη κατανομή των πόρων μεταξύ των Περιφερειών. Παίρνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι η Περιφέρειά μας  είναι μία από τις τελευταίες Περιφέρειες της ΕΕ στους δείκτες ανάπτυξης και αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα φτώχειας και ανεργία. Η ένταξη περισσότερων Νέων στο Πρόγραμμα αποτελεί μια προσωρινή διέξοδο και ανακουφιση γι αυτους.

Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος