ΔΙΑΦΟΡΑ

Tροπολογία βάζει τέλος στο κόλπο με τα εκκλησάκια στα αυθαίρετα

Τέλος στην ανέγερση ιερών ναών και ναϊδρίων σε εκτός δόμησης περιοχές, μπαίνει με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ως γνωστόν, ιδιώτες έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις άνω των 500 τ.μ., στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν ως όχημα για τη δημιουργία κυρίως αυθαίρετων κατοικιών. Αφού περιέφρασαν το οικόπεδο που ήθελαν, πήγαιναν στον τοπικό μητροπολίτη της περιοχής και ζητούσαν άδεια από το τμήμα ναοδομίας για την ανέγερση «ναϊσκου» στη μνήμη ενός αγίου. ‘Έπειτα έχτιζαν το αυθαίρετό τους, παίρνοντας ρεύμα και νερό από που αλλού, από το εκκλησάκι. Η μοναδική υποχρέωση που είχαν ήταν να λειτουργεί μια φορά τον χρόνο κατά την εορτή του προστάτη του, και γι’ αυτό οι περισσότεροι επέλεγαν έναν άγιο που γιορτάζει…χειμώνα.

Με τη νέα διάταξη του ΥΠΕΝ προβλέπεται ότι πλέον στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να προχωρήσουν σε ανέγερση Ιερών Ναών ή ναϋδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 4000 τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0.18 της επιφανείας του γηπέδου.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος