ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τυριά και τυροκόμοι στην αρχαιότητα στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου

Το τυρί το συναντούμε στην Αρχαία Ελλάδα, ωστόσο τα τυριά και οι μυζήθρες του κύκλωπα Πολύφημου και γενικά των κτηνοτρόφων της Θράκης ξεχωρίζουν σε όλη την Αρχαία Ελλάδα όπως  περιγράφει και ο Όμηρος. Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κομοτηνής, συνδέοντας πτυχές της καθημερινότητας από την αρχαιότητα με την σύγχρονη πραγματικότητα και φόντο τον πρωτογενή τομέα.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως για την τελική καθιέρωση της ΦΕΤΑΣ ως προστατευόμενο προϊόν Ονομασίας Προέλευσης -ΠΟΠ-, καταλυτικό και καίριο ρόλο διαδραμάτισαν οι αναφορές στα ομηρικά έπη, για τα τυριά της Θράκης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουτσουμανής, ο οποίος δέχθηκε συγχαρητήρια για τη στοιχειοθετημένη παρουσίασή του, οι τεχνικές τυροκόμησης δεν διαφέρουν και πολύ από την αρχαιότητα, μέχρι τις μέρες μας. Οι Αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν τον τυρό, όπως τον αποκαλούσαν και τον συνόδευαν όπως και οι σύγχρονοι με εκλεκτά κρασιά. Αποτελούσε δε τη βασική τροφή για τους στρατιώτες.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τυριά, όπως ΦΕΤΑ, ημίσκληρο τυρί, μαλακό και ανθότυρο, περνώντας από το ωφέλιμο της γνώσης στο τερπνόν της γαστρονομίας και με τη  συνοδεία λευκού οίνου.

Δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να κυκλοφορήσει στην αγορά και το τυρί του Πολύφημου, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, για μια νέα γαστρονομική και τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

ERT Komotinis/BM

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος