ΔΙΕΘΝΗ

Vintage φωτογραφίες από ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Καπιτώλιο μας έκαναν να σκεφτόμαστε, όχι άδικα, με φόβο την ημέρα της ορκωμοσίας του Joe Biden. Κάνοντας όμως μια αναδρομή στο παρελθόν της χώρας διαπιστώνουμε ότι πολλές από τις ορκωμοσίες των προέδρων στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ενώ δεν έλειψαν σε κάποιες από αυτές και τα επεισόδια. Η απουσία του Donald Trump από την αυριανή τελετή θα είναι η πρώτη μετά το 1869 αλλά δεν είναι ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος που μποϊκοτάρει την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του.

Ας θυμηθούμε μέσα από σπάνιες φωτογραφίες τι έγινε όταν παρέλαβε o Donald Trump από τον Barack Obama, ποιες Πρώτες Κυρίες ήταν παρούσες στις τελετές ορκωμοσίας των συζύγων τους και τις στιγμές που γράφτηκαν στην Ιστορία. Με την ελπίδα ότι η αυριανή τελετή ορκωμοσίας, τελικά, θα είναι μια ειρηνική στιγμή για τις ΗΠΑ και μια ευχάριστη διαδικασία για τον Joe Biden, που είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και την Kamala Harris.

1789: Washington

Ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο George Washington. Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε στο Federal Hall στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια έβγαλε τον πρώτο του λόγο στο Σώμα της Γερουσίας.

1861: Lincoln
Πλήθος κατέκλεισε το Καπιτώλιο όταν ορκίστηκε ο Abraham Lincoln. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και εξαιτίας των απειλών που είχε δεχθεί ο 16ος πρόεδρος, έφτασε με ασφάλεια μέχρι τα σκαλιά.

Εξελέγη εκ νέου 4 χρόνια μετά. Γλίτωσε από μια ομάδα επίδοξων δολοφόνων του καθ’ οδόν προς την ορκωμοσία αλλά βρέθηκε μπροστά στον άνθρωπο που τελικά θα τον σκότωνε. Ο ηθοποιός John Wilkes Booth, ο οποίος πυροβόλησε τον Abraham Lincoln 41 ημέρες αργότερα σε ένα θέατρο της πρωτεύουσας, βρισκόταν στα σκαλιά του Καπιτωλίου.

Ο Abraham Lincoln βγάζει λόγο κατά τη διάρκεια της δεύτερης τελετής ορκωμοσίας του, στις 4 Μαρτίου 1865.

1913: Wilson
Ο Woodrow Wilson παρέλαβε σε καλό κλίμα από τον William Howard Taft. Ο 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ έμεινε στην ιστορία γιατί ακύρωσε την καθιερωμένη δεξίωση μετά την ορκωμοσία κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1853. Η χώρα αντιμετώπιζε πόλεμο και θεωρούσε ότι ήταν ανάρμοστο να γίνει δεξίωση σε μια τέτοια χρονική στιγμή.

Ο επερχόμενος πρόεδρος William Howard Taft και ο Woodrow Wilson κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας.

1923: Coolidge
Σε μια κλειστή τελετή ορκίστηκε ο Calvin Coolidge το 1923 έπειτα από τον αιφνίδιο θάνατο του Warren G.Harding. Έγινε ο 30ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τα δύο υπολειπόμενα χρόνια της θητείας του Harding. Η τελετή της δεύτερης θητείας του ήταν όπως έπρεπε ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η σύζυγός του Grace που εμφανίστηκε με ένα γκρι φόρεμα το οποίο περιέγραψαν τότε ως “Coolidge Gray”.

Ο Calvin Coolidge στην τελετή ορκωμοσίας της δεύτερης θητείας του.

1945: Roosevelt
Ο Franklin Delano Roosevelt ορκίστηκε για 4η φορά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ως 32ος πρόεδρος σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο. Τρεις μήνες αργότερα πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Τα λόγια του έμειναν στην ιστορία. “Το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος”, είχε πει στην ορκωμοσία της 4ης Μαρτίου του 1933 την ώρα που η χώρα ήταν βυθισμένη στη Μεγάλη Ύφεση.

Πλήθος κόσμου έξω από τον Λευκό Οίκο για την τελετή ορκωμοσίας του Franklin D. Roosevelt, στις 20 Ιανουάριου 1945.

1949: Truman
Ο Harry S. Truman έγινε 33ος πρόεδρος τον Απρίλιο του 1945 μετά τον θάνατο του FDR. Κέρδισε τις εκλογές του 1948 και ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 1949.

Στιγμιότυπο από την ημέρα της ορκωμοσίας του Harry S. Truman.

1953: Eisenhower
Ο 34ος πρόεδρος Dwight D. Eisenhower ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 1953.

Ο Dwight D. Eisenhower χαιρετά το πλήθος την ημέρα της ορκωμοσίας του.

1961: Kennedy
Στην τελετή ορκωμοσίας του John F. Kennedy υπήρχε ο φόβος της πιθανής απόπειρας δολοφονίας. Το κλίμα ήταν τεταμένο γιατί ήταν ο πρώτος Καθολικός που εκλέγετο πρόεδρος. Μια φωτιά που ξέσπασε στην εξέδρα του ομιλητή έκανε τους άνδρες της μυστικής υπηρεσίας να σπεύσουν επί τόπου φοβούμενοι απόπειρα δολοφονίας του. Ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ διατήρησε την ψυχραιμία του και χαμογελώντας συνέχισε την θρυλική πλέον ομιλία του. Δολοφονήθηκε δύο χρόνια αργότερα. “Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα για εσένα – ρώτα τι μπορεί να κάνεις εσύ για τη χώρα σου”, είχε αναφέρει στην ομιλία του ο νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος στην μέχρι τότε ιστορία των ΗΠΑ.

Ο John F. Kennedy ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 1960 στην Washington.
Ο John F. Kennedy και η Πρώτη Κυρία Jacqueline Kennedy στην δεξίωση που ακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου 1961.
Το προεδρικό ζεύγος στο Λευκό Οίκο, στις 19 Απριλίου του 1961.
1969: Nixon

Ο Richard Nixon κέρδισε τις εκλογές του 1968 και ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 1969 ως 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η σύζυγός του, Patricia Nixon, τον συνόδευσε στο podium κατά την ομιλία του.

Ο Richard Nixon κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας της δεύτερης θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου 1973.
Ο Richard Nixon με την οικογένειά του στο Λευκό Οίκο μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου τον Αύγουστο του 1974. Από αριστερά, ο γαμπρός του David Eisenhower, η Julie Nixon-Eisenhower, ο ίδιος, η Pat Nixon (1912 – 1993), η Tricia Nixon και ο σύζυγός της Edward Cox.

1977: Carter
Ο James Carter κέρδισε τον προκάτοχο του Gerald Ford το 1976 και έγινε ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η παράδοση έγινε σε ειρηνικό κλίμα με τον πρώην πρόεδρο να συγχαίρει τον επερχόμενο.

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου με την παρουσία της Πρώτης Κυρίας, Rosalynn στις 20 Ιανουαρίου 1977.

1981: Reagan
Η τελετή ορκωμοσίας του Ronald Reagan, του 40ου προέδρου της χώρας, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1981. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Nancy Reagan, που φορούσε ένα πατριωτικό κόκκινο σύνολο το οποίο ολοκλήρωσε με ένα καπέλο κατάλληλο για την περίσταση. Στη δεύτερη θητεία του, το 1985, χρειάστηκε να τελεστεί η ορκωμοσία σε εσωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου αφού η θερμοκρασία ήταν μείον 14 βαθμοί Κελσίου.

Ο Ronald Reagan με τον αντιπρόεδρο George Η. Bush την ημέρα της ορκωμοσίας της πρώτης θητείας.
Η τελετή ορκωμοσίας του Ronald Reagan στις 21 Ιανουαρίου 1981.
Ο Ronald Reagan και η σύζυγός του Nancy χορεύουν στην καθιερωμένη δεξίωση το 1981. 

1993: Clinton
Ο Bill Clinton νίκησε τον George H. W. Bush το 1992 και ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 1993. “Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στην Αμερική που δεν μπορεί να διορθωθεί με ότι είναι σωστό για την Αμερική”, είπε στο λόγο του ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

O Bill Clinton και η σύζυγός του Hillary dστον Χορό της Ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου 1993. 
O Bill Clinton και η σύζυγός του Hillary στον Χορό της Ορκωμοσίας για τη δεύτερη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου 1997. 

2001: George W. Bush
Οι Clintons υποδέχτηκαν σε καλό κλίμα την Laura και τον George W. Bush στην προετοιμασία για την τελετή ορκωμοσίας του 2001. Ο γιος του πρώην προέδρου George Η. Bush, George κέρδισε τις εκλογές του 2000 και έγινε ο 43ος πρόεδρος.

Ο George W. Bush αγκαλιάζει τη μητέρα του Barbara Bush και τον πατέρα του George H. Bush μετά την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου 2001, έξω από το Καπιτώλιο.
Ο George W. Bush και η Πρώτη Κυρία Laura στην Λεωφόρο της Πενσυλβάνια στις 20 Ιανουαρίου του 2001. 

2009: Obama
Ο Barack Obama έγραψε ιστορία όταν εκλέχθηκε το 2008 ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Michelle Obama εμφανίστηκαν με πολύ καλή διάθεση την ημέρα της ορκωμοσίας τον Ιανουάριο του 2009. Χρειάστηκε βέβαια να ορκιστεί δύο φορές ο 44ος πρόεδρος έπειτα από μια τεχνική βλάβη κατά την πρώτη τελετή.

Ο Barack Obama χορεύει με την Πρώτη Κυρία κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης δεξίωσης για την ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του, στις 21 Ιανουαρίου 2013.
Η Beyoncé ερμηνεύει τον εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια της τελετή ορκωμοσίας γι ατη δεύτερη θητεία του Barack Obama το 2013.

2017: Trump
Ο 45ος πρόεδρος της Αμερικής έμελλε να είναι ο Donald Trump που ορκίστηκε το 2017 και μπήκε στη ζωή μας και η Melania Trump.

O Donald Trump και η σύζυγός του Melania Trump δέχθηκαν θερμή υποδοχή από τον Barack Obama και την Πρώτη Κυρία Michelle Obama κατά την άφιξή τους στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Το προεδρικό ζεύγος και ο αντιπρόεδρος Mike Pence και η σύζυγός του Karen χορεύουν στην καθιερωμένη δεξίωση μετά την ορκωμοσία.

“Η σφαγή σταματάει ακριβώς εδώ”, υποσχόταν ο Donald Trump στην ορκωμοσία του το 2017 δεσμευόμενος να επιστρέψει στον “λαό” την εξουσία που του είχε “κλέψει” το κατεστημένο της Ουάσινγκτον. Τα υπόλοιπα μας είναι γνωστά…

marieclaire.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος