ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις Αλεβιτών στο “Χίλια”, με επίκεντρο χθες το Γονικό

Ξεκίνησαν από χθες Παρασκευή 30 Ιουλίου και θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή στο ύψωμα “Χίλια” της ορεινής περιοχής Σουφλίου. οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την «Επιτροπή Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης».

Πρόκειται για ένα πανηγύρι με θρησκευτική χροιά για τους Αλεβίτες (Μπεκτασήδες), το οποίο είχε χθες πρώτη ημέρα επίκεντρο το χωριό Γονικό, απ’ όπου είναι φέτος ο Αγάς των εκδηλώσεων. Εκεί έγινε αρχικά η πορεία με συνοδεία πολλών οργανοπαικτών με ζουρνάδες και νταούλια, από την πλατεία του χωριού ως το σπίτι του Αγά.

Παρόντες -όπως σημειώνεται από το Evros-News – ήταν ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, οι Αντιδήμαρχοι Ορφέα Γιουσούφ Κοτσά και Τεχνικών Έργων Δημήτρης Δαρούσης, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Πιτιακούδης, δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής και πολλοί κάτοικοι.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, με το θρακιώτικο συγκρότημα του Νίκου Ζαπάρτα, παρουσία πάρα πολλών κατοίκων όλης της περιοχής των γύρω χωριών απ’ το Γονικό, οι οποίοι άκουσαν τα θρακιώτικα τραγούδια από τους μουσικούς και ακολούθησαν οι ζουρνάδες και τα νταούλια ως αργά το βράδυ.

Μάλιστα δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους για την στήριξη του δήμου Σουφλίου στις γιορτές των Αλεβιτών που έχουν καθιερωθεί κάθε χρόνο και το τελευταίο χρονικό διάστημα ξαναβρήκαν το πραγματικό τους νόημα, μακριά από διάφορες προσπάθειες αλλοίωσης του χαρακτήρα και εκμετάλλευσης τους από συγκεκριμένους κύκλους.

Σήμερα από το Γονικό όλοι μαζί θα μεταφερθούν στο ύψωμα “Χίλια” που θα γίνουν αύριο οι καθιερωμένες γιορτές και επίδειξη πάλης με λάδι. Οι συμμετέχοντες απόψε θα διανυκτερεύσουν εκεί.

Πηγή : Evros-News

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος