ΔΙΕΘΝΗ

Ξέσπασε πόλεμος επιστημόνων για το εξελικτικό δέντρο των Τυραννόσαυρων

Εμφανίστηκε πριν από 69 εκατ. έτη στον πλανήτη στη Βόρειο Αμερική και αποτέλεσε την πιο τρομακτική και μοχθηρή φονική μηχανή που δημιούργησε η φύση στην ιστορία της Γης. Αν δεν έπεφτε στη Γη ο γιγάντιος αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους μαζί με το 80% της ζωής στον πλανήτη πιθανότατα ο Τυραννόσαυρος θα εξακολουθούσε να κυριαρχεί σκορπίζοντας τον φόβο και τον τρόμο στο πέρασμα του. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε δαγκωνιά του T-rex είχε ισχύ 20-57 χιλιάδες Newton, περίπου 2-6 χιλιάδες κιλά. Είναι φυσικά το ισχυρότερο δάγκωμα που γνωρίζουμε να έχει υπάρξει ποτέ στην φύση.

Τα εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά από τη μια πλευρά και η συμβολή της βιομηχανίας του θεάματος και ειδικότερα του κινηματογράφου από την άλλη κατέστησαν τον T.rex τον διασημότερο δεινόσαυρο. Οι Τυραννόσαυροι αποτελούν μόνιμο αντικείμενο ερευνών της επιστημονικής κοινότητας και κάθε χρόνο παρουσιάζονται πολλές μελέτες που αφορούν την ανατομία του, τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειες του, την συμπεριφορά του και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν.

Πριν από ένα χρόνο ερευνητές στις ΗΠΑ σε μελέτη τους ανέφεραν ότι στα περίπου τρία εκατ. έτη που έζησαν στον πλανήτη μας υπήρξαν περί τους 2,5 δισ. T.rex. Σύμφωνα με τους ερευνητές ανά πάσα στιγμή υπήρχαν τουλάχιστον 20 χιλιάδες ενήλικοι Τυρρανόσαυροι πάνω στην Γη.

Πριν από δύο χρόνια ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Evolutionary Biology» ανέφερε ότι διαπίστωσε διαφορές σε οστά Τυραννόσαυρων οι οποίες υποδεικνύουν ότι ο δεινόσαυρος δεν αποτελούνταν από ένα μόνο είδος όπως πιστευόταν μέχρι εκείνη την στιγμή αλλά τρία είδη. Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με δημοσίευση τους στην ίδια επιθεώρηση απορρίπτουν κατηγορηματικά μάλιστα τη θεωρία των τριών ειδών.

Όπως υποστηρίζουν τα ευρήματα τα οποία επικαλείται η προηγούμενη μελέτη μεταφράστηκαν με λάθος τρόπο και ο T.rex προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει ένας δεινόσαυρος που γνωρίζουμε μόνο ένα είδος του. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης πράγματι υπάρχουν οστά από T.rex που έχουν κάποιες διαφορές ως προς το μέγεθος τους αλλά αυτές οι διαφορές είναι πολύ μικρές και δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την ύπαρξη διαφορετικών ειδών.

Ο παλαιοντολόγος Γκρέγκορι Πολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της προηγούμενης μελέτης μόλις έγινε γνωστή η νέα μελέτη επέμεινε στην ορθότητα της δικής του έρευνας και κατηγόρησε τους ερευνητές της νέας μελέτης για ελλειπή αιτιολόγηση των ισχυρισμών τους και για εμμονή σε μια «παλαιοντολογική προπαγάνδα» όπως την χαρακτηρίζει η οποία επιμένει ότι υπήρξε μόνο ένα είδος Τυραννόσαυρου. Όπως είναι ευνόητο έχει ξεκινήσει ένα σήριαλ για το δέντρο της εξέλιξης του T.rex το οποίο θα έχει και άλλα επεισόδια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1885868/ksespase-polemos-epistimonon-gia-to-ekseliktiko-dentro-ton-turannosauron

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος