OIKONOMIA

Youth Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των 150 ευρώ – Οι προθεσμίες και η πρώτη πληρωμή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων που αφορούν στη χορήγηση του περιβόητου Youth Pass των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών. Όπως γράφει ο Αντ. Δουράκης στο enikonomia.gr, η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα την λαμβάνουν όσοι κλείνουν τα 18τους χρόνια για δύο έτη, δηλαδή θα παίρνουν συνολικά από το κράτος ποσό ύψους 300 ευρώ. Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα έχουν το δικαίωμα νέοι να διεκδικήσουν την ενίσχυση, θα χρειαστεί όμως να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του Youth Pass «ανοίγει» σε λίγες ημέρες από τώρα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου. Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Ποιοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης

Βάσει των όσων ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, δικαιούχοι του Youth Pass, είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος:

  • που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και
  • υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν φέτος αίτηση

Έτσι, για τη φετινή ενίσχυση μπορούν να κάνουν αίτησηοι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους μεταξύ της 1η Ιανουαρίου του 2022 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει φέτος αίτηση για το Youth Pass θα λάβει 150 ευρώ και το 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση.

Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές του Youth Pass

Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενισχύσεις θα έχουν καταβληθεί έως την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.

Το Youth Pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων.

Για αυτό τον λόγο, από το 2024 και μετά η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Πηγή: enikonomia.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος