ΥΓΕΙΑ

Αν καθαρίζετε μια πατάτα και έχει αυτήν την μυρωδιά, μην την φάτε! Τι προειδοποιούν ειδικοί

Two hands peels potatoes
Βραστές, τηγανητές, ή πουρέ, οι πατάτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων.

Ωστόσο, οι πατάτες ενέχουν έναν σιωπηλό κίνδυνο, που οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να αποδειχτεί «ακόμη και θανατηφόρος».

Αυτό συμβαίνει επειδή μερικές πατάτες μπορούν να αναπτύξουν μια επικίνδυνη τοξίνη, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει ένα ενδεικτικό σημάδι ότι οι πατάτες σας κρύβουν αυτόν τον κίνδυνο, αρκεί να ξέρετε τι να προσέχετε.

Εάν οι πατάτες έχουν μια πικρή μυρωδιά, μην τις φάτε, λένε οι ειδικοί

Οι πατάτες είναι μέλη της οικογένειας των nightshade λαχανικών μαζί με τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Ο καπνός ανήκει επίσης στην ίδια οικογένεια. Τα nightshades λαχανικά είναι μοναδικά, επειδή περιέχουν μικρές ποσότητες αλκαλοειδών.

Αλλά οι πατάτες περιέχουν με φυσικό τρόπο και την τοξίνη σολανίνη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορείτε να καταναλώσετε μια μικρή ποσότητα σολανίνης χωρίς καμία αρνητική αντίδραση. Αλλά μπορούν να αναπτύξουν την τοξίνη αυτή σε αφθονία, όταν αποθηκεύονται υπό ακατάλληλες συνθήκες.

Ευτυχώς, υπάρχουν δύο κοινά σημάδια ότι μια πατάτα έχει αναπτύξει επικίνδυνα επίπεδα σολανίνης:

  • βγάζουν μια πικρή μυρωδιά
  • η φλούδα τους γίνεται πρασινωπή

“Αν και το καθαυτό πράσινο χρώμα είναι ακίνδυνη χλωροφύλλη, εντούτοις είναι ένας δείκτης παρουσίας σολανίνης, αναφέρεται σε σχετική έρευνα από το Michigan State University (MSU). «Οι πατάτες που έχουν αρχίσει να σαπίζουν εκπέμπουν ένα επιβλαβές αέριο σολανίνης που μπορεί να κάνει ένα άτομο αναίσθητο εάν έχει εισπνεύσει αρκετή ποσότητα», προσθέτουν οι ειδικοί.

Η υπερβολική ποσότητα σολανίνης μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας

Η κατανάλωση πατάτας που περιέχει πολύ σολανίνη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Είναι γνωστό ότι η τοξίνη «προκαλεί γαστρεντερική δυσφορία, κώμα, ή ακόμη και θάνατο μέσα σε 24 ώρες από την κατανάλωση», αναφέρει το Smithsonian Magazine.

Μάλιστα, μια μελέτη ανέλυσε την ιστορία 78 Βρετανών μαθητών που αρρώστησαν απότομα το 1979. «Τα συμπτώματα περιελάμβαναν έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κατάπτωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αρκετοί ασθενείς ήταν σε κώμα με επεισόδια σπασμών, συσπάσεις και βίαιες κρίσεις πυρετού. Σε πολλούς ασθενείς, υπήρχαν σημάδια περιφερικής κατάρρευσης του κυκλοφορικού, σημειώνουν οι ερευνητές.

Σύντομα έγινε φανερό ότι τα αγόρια είχαν φάει βραστές πατάτες από την ίδια σακούλα. Οι πατάτες αυτές βρίσκονταν σε ακατάλληλη αποθήκη από την προηγούμενη σχολική περίοδο. Όλοι οι μαθητές τελικά ανάρρωσαν, αλλά όχι χωρίς να υποστούν σοβαρά συμπτώματα.

Το πρόβλημα προκαλείται από κακές συνθήκες αποθήκευσης στις πατάτες

Σύμφωνα με το MSU, το πρόβλημα προκύπτει όταν οι πατάτες εκτίθενται στο φως για πολύ καιρό. Τόσο το φυσικό όσο και το φθορίζον φως μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα, οπότε είναι καλύτερο να τις φυλάσσετε σε χάρτινη σακούλα ή χαρτόκουτο μέσα σε ένα ντουλάπι, ή αποθήκη, που δεν εκτίθεται στο φως.

«Φυλάξτε τις πατάτες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και αποφύγετε την έκθεση στο φως κατά την μεταφορά», αναφέρει η έκθεση του Michigan State. «Αν βρείτε ή αγοράσετε πράσινες πατάτες, πετάξτε τις. Με το να αφαιρείτε τα πράσινα μπαλώματα, αφαιρείται λίγη σολανίνη, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετή για την πρόληψη ασθενειών», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Η αποθήκευση των πατατών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη

Η αποθήκευση των πατατών σας σε σκοτεινό χώρο μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. “Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν, επειδή εισέπνεαν ποσότητες τοξικών αερίων από προβληματικές πατάτες σε κλειστούς χώρους«, αναφέρει η έκθεση της MSU. «Εάν υπάρχουν πολλές πατάτες που έχουν χαλάσει, φροντίστε να αερίζετε καλά την περιοχή, προτού τις απομακρύνετε», προσθέτουν.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι ειδικοί συστήνουν την επιθεώρηση των πατατών για σημάδια μειωμένης ποιότητας. Αυτά περιλαμβάνουν «μούχλα, σήψη ή βλαστάρια», που αναπτύσσονται στην φλούδα, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι μια πατάτα έχει περάσει την ακμή της. Η παρακολούθηση του χρόνου που τις έχετε αποθηκευμένες μπορεί επίσης να σας γλιτώσει από κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι περισσότερες πατάτες εκτός ψυγείου θα αρχίσουν να χαλάνε μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Τέλος, όπως συμβαίνει με όλες τις πιθανές περιπτώσεις αλλοίωσης τροφίμων, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτόν τον απλό κανόνα: «σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το».

Πηγές: https://www.webmd.comhttps://www.canr.msu.eduhttps://www.smithsonianmag.comhttps://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος