ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης που έπεσε πάνω του άλλος πλανήτης

Η πτώση αστεροειδών, κομητών και διαστημικών αντικειμένων πάνω σε πλανήτες και δορυφόρους είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στο Σύμπαν. Κατά τη διαδικασία του σχηματισμού πλανητικών συστημάτων γύρω από ένα άστρο είναι συχνό φαινόμενο να πέφτει πάνω σε ένα πλανήτη που βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού ή λίγο μετά την ολοκλήρωση του σχηματισμού του κάποιο άλλο παρόμοιου μεγέθους διαστημικό σώμα. Πολλές φορές η σύγκρουση δύο πλανητών που βρίσκονται σε διαδικασία σχηματισμού, δύο πρωτοπλανητών όπως ονομάζονται αυτά τα σώματα, οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου μεγάλου πλανήτη.

Η κρατούσα θεωρία για την ύπαρξη της Σελήνης αναφέρει ότι ο φυσικός μας δορυφόρος είναι προϊόν της σύγκρουσης με τη Γη ενός διαστημικού σώματος με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Άρη.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» επιστήμονες με επικεφαλής αστρονόμους του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) παρουσιάζουν την ανακάλυψη τους, τον πρώτο εξωπλανήτη που γνωρίζουμε ότι συγκρούστηκε με κάποιο άλλο πλανήτη.

Η σύγκρουση συνέβη στο πλανητικό σύστημα που έχει σχηματιστεί γύρω από το νεαρό άστρο HD 172555. Το άστρο που έχει ηλικία μόλις 23 εκατ. ετών βρίσκεται σε απόσταση 95 ετών φωτός στον αστερισμό Ταώς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι o εξωπλανήτης διέθετε ατμόσφαιρα την οποία απώλεσε ανακάλυψη που επίσης γίνεται για πρώτη φορά σε εξωπλανήτη. Η απώλεια της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη συνδέεται άμεσα με την τρομερή σύγκρουση.

Το άστρο του συστήματος είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων εξαιτίας των ασυνήθιστων χαρακτηριστικών που εμφανίζει η κοσμική σκόνη που τον περιβάλλει. Οι ερευνητές αφού βρήκαν στοιχεία για το μέγεθος της σκόνης και διάφορα άλλα στοιχεία όπως την σύσταση των αερίων του δίσκου ύλης του άστρου κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα με πιο σημαντικά την σύγκρουση του εξωπλανήτη με κάποιο άλλο πλανήτη και την απώλεια της ατμόσφαιρας του. Η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη  δεν καταστράφηκε αλλά τον… εγκατέλειψε σταδιακά μετά από τα φαινόμενα που προκλήθηκαν μετά τη σύγκρουση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1791826/anakalufthike-o-protos-eksoplanitis-pou-epese-pano-tou-allos-planitis

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος