ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του «Σαγιά» στους Ασκητές

Το έθιμο του «Σαγιά» αναβιώσαν χθες το βράδυ στον οικισμό των Ασκητών ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εσπερινό με αρτοκλασία τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου το απόγευμα ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου. Ένα έθιμο που αναβιώνει και παρουσιάζεται όπως ακριβώς το ζούσαν οι πρόγονοί μας Καππαδόκες στις πατρογονικές τους εστίες.

Το έθιμο

Ένα έθιμο που αναβιώνει και παρουσιάζεται όπως ακριβώς το ζούσαν οι πρόγονοί μας στις πατρογονικές τους εστίες. Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.

Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, (ήδη έχει νυχτώσει) και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού. Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας.

Video-reportaz: Δέλτα Τηλεόραση

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος