OIKONOMIA

Ανέστης Βαφειάδης: Απόλυτα ωφέλιμη δημιουργική η συνάντηση μας με την πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής κ Μπακογιάννη

Απόλυτα ωφέλιμη δημιουργική η συνάντηση μας με την πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής κ Μπακογιάννη Ντορα παρουσία των βουλευτών του νομού για την ανάπτυξη της Θράκης που είναι το πρωτεύον και ζητούμενο πάνω από όλα .

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε
Με την σειρά μου, και ομιλώντας εκ μέρους των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Ροδόπης Ξάνθης, σας καλωσορίζω στην Θράκης μας, που για άλλους είναι η εσχατιά της Ελλάδας, για άλλους η πύλη εισόδου στην Ασία, αλλά για όλους εμάς ο τόπος που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και δημιουργήσαμε και για αυτό την πονάμε και μας θλίβει που την βλέπουμε να μαραζώνει και να παραμένει για χρόνια η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας και από τις φτωχότερες της Ευρώπης.
Ας ελπίσουμε οτι η παρουσία σας εδώ και η απόφαση του πρωθυπουργού για την σύσταση της διακομματικής επιτροπής θα αποτελέσει αφετηρία για την έξοδο της περιοχής από το γκρίζο που βρίσκεται σήμερα.
Όπως θυμόσαστε και θυμόμαστε, μετά από τοπικούς αγώνες πριν 28 περίπου χρόνια είχε ξαναγίνει ανάλογη προσπάθεια, είχαν βγει συμπεράσματα και με τον τότε αναπτυξιακό Νόμο πραγματικά δόθηκα κίνητρα, δημιουργήθηκαν επιχειρήσεις αλλά λόγω ελλιπών προβλέψεων και υπολογισμών δυστυχώς δεν υπήρξε διάρκεια.
Για εμάς τους επιχειρηματίες, τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης, του τοπικού δηλαδή δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, μέλους της ΓΣΕΒΒΕ, και ως μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, αυτό που σίγουρα θα ήθελα να τονίσω είναι αυτό που ως τώρα μόνο λέγεται αλλά ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψη στα σοβαρά: οτι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Θράκης αλλά μία ραχοκοκαλιά που από τα πολλά βάρη έχει ραγίσει με κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης.
Ανάπτυξη για μας σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε ένα ομοιογενές, υγιές οικονομικό περιβάλλον. Η γεωγραφική θέση της περιοχής μας από μόνη της δημιούργησε ένα άνισο οικονομικό πεδίο εξαιτίας τόσο της απόστασης από το κέντρο, την Αθήνα, όσο και της γειτνίασης με Βουλγαρία και Τουρκία καθώς έχουμε καταστεί μη ανταγωνιστικοί στα προϊόντα μας με αποτέλεσμα την καθίζηση των επιχειρήσεών μας.
Επί παραδειγμάτων: το κόστος μετακίνησης προς και από την Αθήνα μόνο για τα διόδια για ένα ΙΧ είναι 90 ευρώ ενώ με ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο το κόστος τριπλασιάζεται αγγίζοντας τα 300 ευρώ.
Όσον αφορά τα όμορα κράτη, οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές καθιστούν τα προϊόντα μας πανάκριβα και ωθούν χιλιάδες συντοπίτες μας να ενισχύουν τις εκεί οικονομίες εις βάρος τόσο της τοπικής όσο και της κρατικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω το εξής παράδειγμα: πριν από 10 χρόνια υπήρχαν στην περιοχή της Ροδόπης περίπου 170 βενζινάδικα ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο τα 70.
Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε και ποια είναι τα αιτήματά μας και τι ζητάμε από την διακομματική επιτροπή.
Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω επακριβώς τα συμπεράσματα της επιτροπής προ 35ετίας και να τα επικαιροποιήσω. Η τότε επιτροπή είχε αιτηθεί μείωση κατά 50% των συντελεστών ΦΠΑ, προσαρμοσμένο στη Θράκη, την επιδότηση των μεταφορών για προϊόντα και εισιτήρια, την επιδότηση θέσεων εργασίας. Αιτήματα που παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα, περισσότερο από ποτέ.
Επομένως μιλάμε για ειδικό φορολογικό καθεστώς, ειδικό καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις εδρεύουν στην περιοχή και όσες θα έρθουνε με προϋπόθεση την παραμονή τους στην Θράκη μέχρι την λήξη του βίου τους.
Το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να επεκταθεί άμεσα και στην περιοχή μας, ώστε πλέον το κέντρο να έρθει πιο κοντά μας. Και την πρόταση μας την επαναφέρω όπως την είχαμε προτάξει στον πρωθυπουργό προ εξαμήνου, την δημιουργία ειδικών ζωνών φθηνότερων καυσίμων στην Θράκη, ένα καθεστώς που ήδη εφαρμόζεται σε περιοχές της Ιταλίας που συνορεύουν με την Σλοβενία.
Τέλος δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στο θέμα του Πανεπιστημίου, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας και που η ενίσχυσή του και η απρόσκοπτη και διαρκής λειτουργία του αποτελεί καίριο και πρωταρχικό αίτημα των φορέων της περιοχής, δεδομένου μάλιστα ότι σήμερα, λόγω των συνεπειών της επιδημίας τα τμήματά του υπολειτουργούν με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για την τοπική οικονομία.

Σας ευχαριστώ
Θα είμαστε στη διάθεσή σας να αναλύσουμε ότι χρειαστεί και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην πλατφόρμα προς διαβούλευση με την επιτροπή.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος