ΔΙΑΦΟΡΑ

Από τη Ροδόπη ως την Κακαβιά: Οι διαδρομές των λαθρομεταναστών – Μαρτυρίες και βίντεο

Μπορεί στον Έβρο με την αυστηρή φύλαξη από Έλληνες αστυνομικούς, συνοριοφύλακες και τις δυνάμεις του FRONTEX, σε συνδυασμό με την κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι μεταναστευτικές ροές, ωστόσο οι λαθροδιακινητές και οι καθοδηγούμενοι από αυτούς παράτυποι μετανάστες βρήκαν νέα κερκόπορτα που οδηγεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για την περιοχή της ορεινής Ροδόπης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου κατοικούν κυρίως Έλληνες Πομάκοι. Δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένα περιστατικά αλλά σχεδόν για καθημερινό φαινόμενο. Ούτε μιλάμε για 4-5 άτομα, αλλά για πολλές δεκάδες, συχνά περισσότερα από εκατό!

 

Βλέποντας οι λαθροδιακινητές τις δυσκολίες στον Έβρο, βρήκαν σχεδόν αμέσως εναλλακτικές διαδρομές: Τουρκία- Βουλγαρία – Ελλάδα, μέσω του δυσπρόσιτου ορεινού όγκου της Ροδόπης και μετά, εφόσον δεν εντοπιστούν και συλληφθούν μετακίνηση προς άλλες περιοχές της Ελλάδας, με προτίμηση την Ήπειρο (θα δούμε στη συνέχεια το γιατί).

Ροδόπη: το νέο πέρασμα των (λαθρο)μεταναστών

Δυστυχώς, τα γεγονότα που θα περιγράψουμε σήμερα, δεν είναι ευρέως γνωστά! Από τοπικά σάιτ της πανέμορφης ακριτικής Ροδόπης, αλιεύσαμε όσα θα διαβάσετε και τα οποία τεκμηριώνονται από σύντομα βίντεο.

 

Η γειτονική Βουλγαρία σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία, δεν δείχνει καμία διάθεση να εμποδίσει το πέρασμα των μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, ειδικά για μια χώρα πολλαπλά ευεργετημένη από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν δυνάμεις του FRONTEX στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα; Είναι δυνατόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύει την Αλβανία, μια χώρα που δεν είναι μέλος της, καθώς έχει στείλει δυνάμεις που ενισχύουν τους Αλβανούς συνοριακούς φρουρούς και αποτρέπουν την είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα και να μην έχει κάνει το ίδιο στη Βουλγαρία που είναι μέλος της; Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έχει κάνει ενέργειες προς τη βουλγαρική πλευρά για φύλαξη των συνόρων με τη χώρα μας; Και αν ναι, ποιες και πότε; Φυσικά πρόκειται για ρητορικές ερωτήσεις, καθώς το ΥΠΕΞ απαξιοί να απαντήσει σε σοβαρότερα ερωτήματα που έχουμε θέσει μέσα από τα άρθρα μας στο photothema.gr. Οι βουλευτές Ροδόπης, ανάμεσα τους και οι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, έχουν φέρει το θέμα στη Βουλή;

Μερικά χαρακτηριστικά περιστατικά

Αν κάνουμε μια απλή αναζήτηση στο Google για «Ροδόπη λαθρομετανάστες», θα βρούμε δεκάδες ρεπορτάζ για συλλήψεις λαθροδιακινητών και παράνομων μεταναστών ακόμα και κοντά στην Κομοτηνή ή και μέσα στην πόλη! Σε ρεπορτάζ του Komotinipress.gr, στις 18 Σεπτεμβρίου 2021 που υπογράφει ο Νίκος Αρβανίτης, με τίτλο « Το Κόσμιο Ροδόπης στο επίκεντρο της λαθρομετανάστευσης», διαβάζουμε και μεταφέρουμε εδώ, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το απόγευμα του Σαββάτου 18/9/2021 οι κάτοικοι της περιοχής του Κοσμίου Ροδόπης, μόλις 4 χλμ από την πόλη της Κομοτηνής, αντίκρισαν μια πιο μαζική από τις συνήθεις «απόβαση» λαθρομεταναστών στην κεντρική πλατεία του χωριού, στο γήπεδο και στους πέριξ αγροτικούς δρόμους.

Από τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής γίνεται λόγος για περίπου 100 άτομα που κατά ομάδες έρχονται από την περιοχή του Ισάλου και ακολουθούν τους αγροτικούς δρόμους ( η γνωστή «παραεγνατία» ) που τους οδηγούν στο Κόσμιο, απ’ όπου και διασπείρονται σε άλλες τέσσερις κατευθύνσεις… Το ενδιαφέρον είναι ότι οι νεοαφιχθέντες λαθρομετανάστες έχουν σε κινητά και gps καταχωρημένα τα στίγματα ακόμη και των παρακειμένων καφέ εντός του Κοσμίου αλλά και κάτω από τη γέφυρα του Κοσμίου (ο γνωστός πρώην Πλάτανος)».

245594653_2694799137494058_2236684576024680034_n
245670863_2694798967494075_5505686109929219343_n

Στη συνέχεια ο Νίκος Αρβανίτης αναφέρεται στο πλιάτσικο που γίνεται από τους λαθρομετανάστες στα περιβόλια των κατοικιών των χωριών της Ροδόπης (πεπόνια, καρπούζια, ακόμα και κρεμμύδια (!) λεηλατήθηκαν). Επιδρομές έγιναν επίσης σε κοτέτσια και στάνες. Μάλιστα, στον Ελαιώνα του Κοσμίου βρέθηκαν προβιές από τρία αιγοπρόβατα. Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει ήδη από το 2019 ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, κύριος Νίκος Μαχαιρίδης που είχε δηλώσει, μιλώντας στο OPEN TV: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στη Ροδόπη, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους μετανάστες». Δυστυχώς, κανείς αρμόδιος δεν του έδωσε σημασία. Ας ελπίσουμε ότι το σημερινό άρθρο θα ξυπνήσει από τον λήθαργο κάποια κυβερνητικά στελέχη που θα κινηθούν και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, αλλά και προς την βουλγαρική πλευρά, για να αναλάβει τις ευθύνες της…

Γιάννενα- Βόλος: ένα επεισοδιακό δρομολόγιο και οι παράνομοι μετανάστες που δεν συνελήφθησαν από άνδρες της Τροχαίας
Μπορεί το δεύτερο μέρος του άρθρου να είναι για κάποιους φαινομενικά άσχετο με το πρώτο. Όμως δείχνει την αντιμετώπιση των μεταναστών από τις αστυνομικές Αρχές, όταν συλλαμβάνονται να παρανομούν…

Πριν από μερικές ημέρες, ξεκίνησε από τα Γιάννενα λεωφορείο με τελικό προορισμό τον Βόλο. Ώρα αναχώρησης 3 μ.μ. Ακριβώς έξω από τον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, άνδρες της Τροχαίας σταμάτησαν το λεωφορείο για έλεγχο. Στο λεωφορείο υπήρχαν 47 επιβάτες, αντί για 44 που έπρεπε, καθώς λόγω covid κάποιες θέσεις πρέπει να μένουν κενές. Ο οδηγός, ο οποίος είχε κατάσταση με 44 άτομα, αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ ( το οποίο το κάλυψε το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων). Στον έλεγχο εντός του λεωφορείου, άνδρες της Τροχαίας εντόπισαν περίπου δέκα μετανάστες (Πακιστανούς, Σύριους, Ιρανούς κ.λπ.) Άλλοι δεν είχαν δικαίωμα παραμονής στη χώρα, καθώς η άδεια τους είχε λήξει και άλλοι, προφανώς από τις δομές φιλοξενίας του νομού Ιωαννίνων, δεν επιτρεπόταν να μετακινηθούν εκτός νομού.

2913796

Όλοι δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στη Λάρισα. Αντί οι άνδρες της Τροχαίας να τους συλλάβουν, τους τιμώρησαν με πρόστιμο 300 Ε και τους κατέβασαν από το λεωφορείο. Το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, δρομολόγησε άλλο λεωφορείο , 20 θέσεων, για να ταξιδέψουν οι… πολλαπλά παράνομοι μετανάστες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ με τους 37 πλέον, επιβάτες, έφτασε στην Καλαμπάκα όπου κάποιοι αποβιβάστηκαν, περίμενε το « μικρό» λεωφορείο με τους μετανάστες για να τους μεταφέρει στη Λάρισα! Το «μικρό» λεωφορείο έφτασε περίπου μια ώρα αργότερα και αντί για τις 7 μ.μ. που ήταν προγραμματισμένο το (αρχικό) λεωφορείο να φτάσει στον Βόλο, κατέληξε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας στις 9 μ.μ.! Εκείνο το βράδυ, δεχτήκαμε τηλεφώνημα από μια επιβάτιδα του λεωφορείου, που είχε διαβάσει τα σχετικά με το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων άρθρα μας, η οποία έχασε την πτήση από Βόλο, για την οποία είχε κλείσει εισιτήρια μαζί με τον γιο της.

Και η συγκεκριμένη κυρία και ο γιος της αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης… Λίγο πριν, είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κύριο Γκίκα, ο οποίος στις διαμαρτυρίες της, απάντησε: «Εντάξει κυρία μου, μη φωνάζετε, κάποια στιγμή θα φτάσετε στον Βόλο» και της έκλεισε το τηλέφωνο!

Όπως ενημερωθήκαμε, η πρακτική αυτή της Τροχαίας Ιωαννίνων με τους παράτυπους μετανάστες, είναι πάγια. Τιμωρούνται με πρόστιμο 300€, το οποίο πιθανότητα δεν θα πληρώσουν ποτέ (άλλωστε οι περισσότεροι έχουν 3-4 ονόματα, 5-6 επώνυμα κλπ.) και αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους, έστω κι αν βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

metanastes-1-696x450-696x321-3-363d6c7d

Αλβανία: η τελευταία ελπίδα των (λαθρο)μεταναστών

Δεν είναι όμως μόνο η Ροδόπη με τους εκατοντάδες μετανάστες που περιφέρονται στην περιοχή. Και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, ιδιαίτερα στο τμήμα μετά το Καλπάκι, καραβάνια μεταναστών κινούνται προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να φτάσουν στην Κακαβιά. Πολλοί προέρχονται από τη δομή φιλοξενίας των Δολιανών που απέχουν περίπου 35χλμ. από τα σύνορα. Πιθανότατα καθοδηγούνται από λαθροδιακινητές και ΜΚΟ (είναι αλήθεια ότι ένας απλός υπάλληλος Μ.Κ.Ο. αμείβεται με 800-900€ τον μήνα;). Δυστυχώς γι’ αυτούς το όνειρο τελειώνει στην Κακαβιά, καθώς δεν τους επιτρέπεται, φυσικά, η είσοδος στην Αλβανία, όπου όπως αναφέραμε υπάρχουν και δυνάμεις του FRONTEX. Έτσι το «πέρασμα» στην Ευρώπη δεν γίνεται ποτέ. Οι συνοριοφύλακες στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου συλλαμβάνουν όσους παράνομους μετανάστες μπορούν, αλλά στη συνέχεια τους αφήνουν να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας(Δολιανά και αλλού).
Ευχαριστούμε θερμά και πάλι τον κύριο Παναγιώτη Καλαμπόκα για τις αποκλειστικές φωτογραφίες από τα πανέμορφα ακριτικά μέρη της Ηπείρου.

εικονα_Viber_2019-08-31_20-21-35-1024x768-1-1024x480

Επίλογος

Δυστυχώς, το μεταναστευτικό είναι τεράστιο και άλυτο πρόβλημα. Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της χώρας βιώνουν δραματικές καταστάσεις.

Και, κατά την άποψή, μας δηλώσεις όπως αυτή του Υπουργού Μετανάστευσης κύριου Νότη Μηταράκη: «Οι Έλληνες και οι ξένοι στην Ελλάδα είναι ίσοι. Είμαστε υπέρ της μετανάστευσης», που έγινε πριν δυο μέρες, περνούν λανθασμένα μηνύματα τόσο στους (υποψήφιους) μετανάστες, όσο και στους λαθροδιακινητές και, όπως λένε οι διπλωμάτες, είναι αντιπαραγωγικές…

245459012_2694799260827379_2195075104900104581_n

ΥΓ. Για το περιστατικό με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία, τα οποία δεν κρίνουμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε. Απλώς επισημαίνουμε, ότι καθώς όλοι οι επιβάτες των λεωφορείων των ΚΤΕΛ είναι υποχρεωμένοι να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να έχουν κάνει rapid test, οι οδηγοί των ΚΤΕΛ έχουν ταυτόχρονα τις εξής «ιδιότητες»: οδηγοί, εισπράκτορες, φορτοεκφορτωτές και ελεγκτές πιστοποιητικών covid! Και αν κάποιος δύστροπος θέλει να επιβιβαστεί χωρίς πιστοποιητικό ή τεστ στο λεωφορείο, ο οδηγός πρέπει να καλέσει την Αστυνομία που θα δώσει την λύση! Και τελικό αποτέλεσμα: μεγάλη καθυστέρηση στα δρομολόγια, εκνευρισμός, γκρίνια και πολλές φορές… γαλλικά από αγανακτισμένους επιβάτες προς τους οδηγούς. Ωραίες μοιάζουν οι εγκύκλιοι που συντάσσονται στα γραφεία. Καλό είναι όμως οι συντάκτες τους να κάνουν και κανένα ταξίδι με ΚΤΕΛ και όχι με πολυτελή αυτοκίνητα, για να βιώσουν τη σκληρή πραγματικότητα και τις συνέπειες των όσων οι ίδιοι αποφασίζουν…

https://www.protothema.gr/stories/article/1174459/apo-ti-rodopi-os-tin-kakavia-oi-diadromes-ton-lathrometanaston-marturies-kai-video/?utm_source=feedly

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος