ΔΙΕΘΝΗ

Διαμονή σε ιπτάμενο δίσκο: Ταξίδι στο μέλλον του προηγούμενου αιώνα

Το 1968, ο Φινλανδός αρχιτέκτονας Matti Suuronen σχεδίασε το Futuro House, ένα πλαστικό, προκάτ, φορητό εξοχικό, κατασκευασμένο ώστε να προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες κλιματικές συνθήκες και διαμορφώσεις του εδάφους, από βουνοπλαγιά μέχρι ακροθαλασσιά.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δόξης, τα εναπομείναντα σήμερα 68 Futuro είναι σκορπισμένα σε όλον τον πλανήτη, από ακρογιαλιές στην Αυστραλία μέχρι βουνά στη Ρωσία, ως κειμήλια της τεχνο-ουτοπίας των μέσων του προηγούμενου αιώνα.

Ένα όμως, το εντόπισε ο καλλιτέχνης Craig Barnes στη Νότια Αφρική, το διέσωσε, το αποκατέστησε και το μετέφερε στην Αγγλία· τώρα, το Futuro House είναι εγκατεστημένο στο Marston Park στο Σόμερσετ και δέχεται πρόθυμους να διαμείνουν σε αρχιτεκτόνημα που θυμίζει ιπτάμενο δίσκο όπως τον φαντάζονταν στο Χόλιγουντ.

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο – στη δεκαετία του 1960 – το Futuro House στο Marston Park προσφέρει όλα τα χρειαζούμενα για το λουτρό, ζεστό νερό, φωτισμό κατάλληλο για διαμόρφωση διάθεσης, ηχεία για μουσική, τσαγιέρα/καφετιέρα και υπαίθριο χώρο με λάκκο για φωτιά.

Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερα άτομα τη φορά, με έναν κύριο χώρο για ύπνο (διπλό κρεβάτι) και έναν ευέλικτο χώρο για να κοιμηθούν δύο ενήλικες ή ανήλικοι. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μαγειρέψει κανείς, αλλά όλη την ημέρα τροφή και ποτό είναι διαθέσιμα επί τόπου.

Η αρχική ιδέα του Suuronen ήταν να σχεδιάσει καμπίνα σκι (και ένα από τα εναπομείναντα Futuro λειτουργεί ακόμη και σήμερα ως καμπίνα σκι). Την αισθητική επιλογή του καθόρισε το ότι εκείνη την εποχή η κοινωνία ήταν προσηλωμένη στον Αγώνα Δρόμου στο Διάστημα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η διαστημική αρχιτεκτονική ήταν τότε μόδα, αλλά τίποτα δεν τραβούσε την προσοχή όσο αυτές οι UFO κατοικίες και το πειραματικό ντιζάιν του Φινλανδού αρχιτέκτονα χαιρετίστηκε ως το σπίτι του μέλλοντος. Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 εκτίναξε στα ύψη την τιμή του πλαστικού και το Futuro έληξε άδοξα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757532/diamoni-se-iptameno-disko-taksidi-sto-mellon-tou-proigoumenou-aiona

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος