ΔΙΕΘΝΗ

Νέο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο για να λύσει το μυστήριο του στέμματος

Η NASA εκτόξευσε ένα προηγμένο σύστημα παρατήρησης του Ήλιου που θα πραγματοποιήσει νέου τύπου έρευνες στο μητρικό μας άστρο. Στόχος είναι να βρεθούν απαντήσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο που καλύπτει την λειτουργία του Ήλιου. Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό παρατηρητήριο σε μια αποστολή με την επωνυμία «MaGIXS». Το παρατηρητήριο αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο, μια υψηλής ισχύος κάμερα, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ και ένα ζεύγος παραβολικών καθρεπτών. Το παρατηρητήριο θα μελετά τις αποκαλούμενες «μαλακές ακτίνες Χ» σε ένα μήκος κύματος που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά με τέτοια λεπτομέρεια.

«Οι γνώσεις μας για τους μηχανισμούς θέρμανσης του ηλιακού στέμματος είναι πολύ περιορισμένες εν μέρει επειδή δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις και μετρήσεις της κατανομής θερμοκρασίας του ηλιακού πλάσματος στην περιοχή» αναφέρει η Έιμι Γουαινμπάργκερ, επικεφαλής ερευνήτρια της αποστολής MaGIXS.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757292/neo-diastimiko-iliako-paratiritirio-gia-na-lusei-to-mustirio-tou-stemmatos

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος