ΔΙΕΘΝΗ

Ελον Μασκ: Φτιάχνω τεχνητή νοημοσύνη για να σώσω την ανθρωπότητα

Εν μέσω του θορύβου που έχει προκαλέσει η πέρα από κάθε προσδοκία είσοδος στον κόσμο των social media της πλατφόρμας Threads της Metα ο Ελον Μασκ (ιδιοκτήτης του Twitter) άφησε στην άκρη τον εκνευρισμό και την ανησυχία του για την εμφάνιση του νέου του ανταγωνιστή και προχώρησε στην υλοποίηση του νέου του τεχνολογικού οράματος.

Ο αμερικανός μεγιστάνας μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα διαστημόπλοια, τους τηλεπικοινωνιακούς στόλους, τους υπόγειους αυτοκινητοδρόμους, τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα και φυσικά το Twitter θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Ελον Μασκ ίδρυσε την εταιρεία xAI στην οποία προσέλαβε πρώην εργαζομένους σε εταιρείες όπως η Open AI (ChatGPT), η Google και η Microsoft όπως και στελέχη του Twitter και της Tesla.

Ο Μασκ εξήγησε τον λόγο που την δημιούργησε και όπως πάντα τα όσα είπε κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο για τον τρόπο που διατυπώνει τις απόψεις του όσο και για το περιεχόμενο τους. Ο Μασκ υποστηρίζει ότι η δική του εταιρεία θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από τις υπόλοιπες και θα αναπτύξει μια υπέρ του ανθρώπου (pro-human) τεχνητή νοημοσύνη όπως τη χαρακτήρισε.

Φοβάται ένα μέλλον που θα θυμίζει Terminator

Ο Μασκ είχε συνυπογράψει μαζί με εκατοντάδες ειδικούς και στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας μια επιστολή που ζητούσε την παύση για έξι μήνες της ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να δημιουργηθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο που να θέτει κανόνες ασφαλείας στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Από την σκοπιά της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης μια εξαιρετικά περίεργη τεχνητή νοημοσύνη, μια τεχνητή νοημοσύνη που προσπαθεί να κατανοήσει το Σύμπαν, νομίζω ότι θα είναι υπέρ της ανθρωπότητας. Αν μπορούσα να θέσω σε παύση την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης ή γενικότερα στην προηγμένη ψηφιακή υπερευφυΐα θα το έκανα. Όμως δεν φαίνεται ότι αυτό είναι πλέον ρεαλιστική λύση οπότε με την xAI ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια τεχνητή νοημοσύνη που θα λειτουργεί με… καλό τρόπο» λέει ο Μασκ ο οποίος έχει εκδηλώσει την ανησυχία του για την εμφάνιση ενός μεταποκαλυπτικού μέλλοντος παρόμοιο με το κινηματογραφικό «Terminator» όπου η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει την εξουσία και ξεκινά την εξόντωση της ανθρωπότητας.

Η ασπίδα απέναντι στις ανεξέλεγκτες μηχανές

O Μασκ ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη που θα αναπτύξει η xAI θα αποτελεί ένα είδος αντίβαρου, αντιπάλου ή ασπίδας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για τον άνθρωπο τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Το κλειδί για την ανάπτυξη μιας ακίνδυνης για τον άνθρωπο τεχνητής νοημοσύνης είναι να μην προσπαθήσουμε να αναπτύσσουμε τέτοιες τεχνολογίες προσπαθώντας να προγραμματίσουμε στον κώδικα τους ηθικούς κανόνες και αξίες αλλά να δημιουργήσουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που να έχουν την περιέργεια να μάθουν τα πάντα για την ανθρωπότητα μόνα τους.

Θα περιμένουν όλοι με ενδιαφέρον να δουν τι είδους τεχνολογίες ΑΙ θα αναπτύξει η νέα εταιρεία και αν πράγματι κινούνται στην κατεύθυνση που δηλώνει ότι θέλει ο Μασκ ή αν θα ακολουθήσουν οι προγραμματιστές της xAI πιο συμβατικές και εμπορικά αξιοποιήσιμες διαδρομές.

Naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος