ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Γιγάντια «μπαταρία» στο υπόγειο των Άλπεων

Στα έγκατα της χιονισμένης οροσειράς, στο αυστριακό χωριό Kaprun στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ, φορτηγά εισέρχονται και εξέρχονται στο τεράστιο υπόγειο εργοτάξιο, διάσπαρτο με αγάλματα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων και άλλων επικίνδυνων επαγγελμάτων.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας, στις Άλπεις, προκειμένου η Αυστρία να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωση ρεύματος σε συνθήκες αιχμής, ώστε να αποτραπούν μπλακ άουτ, και να μετριάσει τις συνέπειες της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, ενόψει προβλέψεων για αύξηση των καυσώνων.

Το έργο, ύψους 480 εκατ. ευρώ, που έχει σχεδιαστεί υπόγεια μεταξύ των δύο ταμιευτήρων, των Mooserboden και Wasserfallboden, ολοκληρώνεται φέτος και αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο έως το 2025. Στόχος η ύπαρξη επαρκούς ηλεκτρικής ενέργεια από ΑΠΕ ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και ώρα της ημέρας.

Πώς λειτουργεί

Στην αντλούμενη υδροηλεκτρική αποθήκευση, το νερό απελευθερώνεται από τον επάνω ταμιευτήρα, ρέει κατηφορικά με ταχύτητα προς την αντλούμενη μονάδα αποθήκευσης, όπου η δύναμη του νερού περιστρέφει τους στροβίλους και παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτείται στο δίκτυο. Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Η Αυστρία αντλεί πάνω από το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 16%, με περισσότερα από 3.100 φράγματα, διασκορπισμένα στους ποταμούς της.

Ωστόσο, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια -συνεχώς μειώνεται – από περίπου 45 τεραβατώρες (TWh) το 2020 σε 42 TWh το 2021 – καθώς τα επίπεδα των υδάτων υποχωρούν.

Για πρώτη φορά πέρυσι, η Αυστρία -η οποία εξακολουθεί επίσης να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο– χρειάστηκε να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

“Θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι”, δήλωσε ο Klaus Hebenstreit, στέλεχος του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, της ημικρατικής Verbund, που έχει αναλάβει το έργο.

Επικρίσεις ακτιβιστών

Η Verbund, συνεχίζει να ρίχνει δισεκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις επικρίσεις ακτιβιστών που λένε ότι τα φράγματα και τα εργοστάσια έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον.”Η επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι οικολογικά και κοινωνικά συμβατή…. Η πλήρης επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι η λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να εξοικονομήσουμε ενέργεια”, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Word Wildlife Fund.

Η Verbund εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.

«Τα επίπεδα των υδάτων δεν ήταν ποτέ χαμηλότερα από τότε που άρχισαν οι καταγραφές»πριν από περίπου 100 χρόνια, είπε ο Roman Neunteufel, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Βιοεπιστημών της Βιέννης.

naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος