ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολή του Συμβουλίου Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων για το νομοσχέδιο της αυτοδιοίκησης

Το Συμβούλιο Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων εξέδωσε ψήφισμα, διότι «για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση προωθεί Νομοσχέδιο για την κατάργηση της 4ης κάλπης, δηλαδή για την κατάργηση της κάλπης της ανεξάρτητης εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Κοινοτήτων και της ένταξης της υποψηφιότητας τους στα ψηφοδέλτια των εν δυνάμει υποψηφίων Δημάρχων».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων Χρήστος Μπόζης καλεί το δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια του Δήμου Κομοτηνής να εκδώσουν ψηφίσματα στήριξης για τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων.

Στην επιστολή του αναφέρει:

 «Αγαπητοί συμπολίτες
Για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση προωθεί Νομοσχέδιο για την κατάργηση της 4ης κάλπης, δηλαδή για την κατάργηση της κάλπης της ανεξάρτητης εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Κοινοτήτων και της ένταξης της υποψηφιότητας τους στα ψηφοδέλτια των εν δυνάμει υποψηφίων Δημάρχων, παρ’ ότι η εφαρμογή της 4ης κάλπης στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 μόνο εμφανώς θετικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει και αυτό το λέμε γιατί διαμορφώθηκε μία νέα γενιά αυτοδιοικητικών, νέων ανεξάρτητων ανθρώπων οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να εκπροσωπήσουν τους συμπολίτες τους, τις κοινότητες τους, στον εκάστοτε Δήμο , και όχι να εκπροσωπούν τον Δήμο στις Κοινότητες τους.

Το γεγονός αυτό μας βρίσκει αντίθετους και για το λόγο αυτό η Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων μετά από σύσκεψη ως ένδειξη στήριξης και σύμπλευσης με το Συντονιστικό Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου(ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Η κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης, η κατάργηση Κοινοτήτων εδρών, η υποβάθμιση των Συμβουλίων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

 

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

1. Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου
2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές.

Καλούμε το Δημοτικό και τα Κοινοτικά Συμβούλια του Δήμου μας να εκδώσουν ψηφίσματα στήριξης για την διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων.
Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των Κοινοτήτων».

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος