ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Λείπουν τα σύμβολα μιας γνήσιας θετικής ελληνικής μαγκιάς»

Η σκληρότητα και η βαναυσότητα που καθημερινά βλέπουμε από τα τηλεοπτικά δελτία είναι εισαγόμενη, αλλά οφείλεται και στις αλλαγές που είχαν συντελεστεί στο σύστημα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

«Η νέα γενιά πρέπει να ξαναδεί να αναδεικνύονται θετικά πρότυπα. Λείπουν τα σύμβολα μιας γνήσιας θετικής ελληνικής μαγκιάς. Τα τελευταία χρόνια συναντήθηκε η τρομοκρατία με το οργανωμένο έγκλημα», δηλώνει σε συνέντευξη του στην «karfitsa» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφερόμενος στις υποθέσεις πολύ σκληρών εγκλημάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.  Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στη χώρα ο κ. Στυλιανίδης τονίζει πως ο ίδιος πιστεύει στην πραγματική οικονομία και όχι στην εικονική οικονομία των «προγραμματάκηδων».

Παράλληλα ο βουλευτής εξηγεί σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο πως η ευελιξία στο χώρο της αγοράς και της εργασίας, όταν συνδυάζεται βεβαίως με την εργασιακή ασφάλεια, μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Με το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων προς τα πού πιστεύετε πως πρέπει να κατευθύνει την οικονομική της βοήθεια και στήριξη η κυβέρνηση;

Πιστεύω στην πραγματική οικονομία και όχι στην εικονική οικονομία των «προγραμματάκηδων». Η Πολιτεία πρέπει να χαράσσει εθνική στρατηγική ανάπτυξης και εξωστρέφειας και η αγορά να εντάσσεται σε αυτή. Οφείλουμε να απενοχοποιήσουμε το κέρδος και τη φιλοδοξία, καθιστώντας τες κινητήριες δυνάμεις δημιουργίας. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται το ιδιωτικό συμφέρον να διέρχεται μέσα από το δημόσιο, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Με αυτά τα κριτήρια πιστεύω ότι πρέπει οι παρεμβάσεις μας να προσανατολιστούν στον πρωτογενή τομέα διαμορφώνοντας τις βάσεις για μια Εθνική Στρατηγική Διατροφικής Αυτάρκειας. Η έξυπνη γεωργία ακριβείας, η συμβολαιακή βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ένα σύγχρονο σύστημα τροφοδοσίας που θα αξιοποιεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, μια ολιστική πολιτική αξιοποίησης των υδάτινων πόρων μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης και βασικό τροφοδότη ποιοτικών προϊόντων μεσογειακής διατροφής της ΕΕ, κάτι που καθίσταται όλο και περισσότερο ζητούμενο στον κόσμο μετά την πανδημία.Επίσης, η Ψηφιακή Σύγκλιση δεν αναμορφώνει απλά το κράτος και την οικονομία, αλλά ανοίγει και νέες ευκαιρίες στο χώρο των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα αν απομακρυνθεί από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, μπορεί να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού κερδίζοντας περισσότερα οφέλη ακόμα και από τον τουρισμό.

Θεωρείτε σωστή την ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού; Κάποιες χώρες δεν μας θεωρούν ασφαλή προορισμό ακόμη; Ποιο είναι το «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε φέτος;

Φέτος είναι η ευκαιρία του οδικού τουρισμού. Ρωσία και Ρουμανία έχουν ήδη αποκλείσει την Τουρκία ως προορισμό λόγω της εκεί κατάστασης. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτές και ασφαλείς τις πύλες εισόδου της Χώρας μας και να προσελκύσουμε με έξυπνους τρόπους επισκέπτες και σε νέους προορισμούς έξω από τους κλασικούς. Γι’ αυτό το λόγο κάναμε τεράστια προσπάθεια εκτός από το Ορμένιο και τον Προμαχώνα να ξανανοίξει ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας στην Κομοτηνή από την οποία διέρχονταν πάνω από 1,8 εκ ΙΧ το χρόνο. Είναι σωστό που κινηθήκαμε έγκαιρα και επιθετικά κυρίως για την βόρεια Ελλάδα που προσδοκά φέτος να καταστεί προορισμός.

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωράει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς ή θα μπορούσαν να «τρέχουν» ακόμη πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί;

Η οργάνωση των εμβολιασμών είναι εξαιρετική. Όλα γίνονται έγκαιρα και συντεταγμένα, ψηφιακά και εξατομικευμένα. Ο πολίτης νιώθει για πρώτη φορά ότι η Πολιτεία τον σέβεται. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως πχ η ασυνέπεια κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών στην παράδοση εμβολίων προς την ΕΕ. Επίσης αποτελεσματικά τρέχει και η καμπάνια ενημέρωσης κατά των αντιεμβολιαστικών προκαταλήψεων. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αναπτύξουμε το αίσθημα της ατομικής ευθύνης συνδυασμένα με μια νέα συλλογική συνείδηση αλληλεγγύης. Αυτό είναι και το δίδαγμα της πανδημίας, η ατομική ευθύνη ταυτίζεται με την πραγματική αγάπη και το σεβασμού για τους άλλους.

Ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές που προωθούνται με το νέο εργατικό νομοσχέδιο προς απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πως εξυπηρετεί τα «μεγάλα συμφέροντα» των εργοδοτών;

Η ευελιξία στο χώρο της αγοράς και της εργασίας, όταν συνδυάζεται βεβαίως με την εργασιακή ασφάλεια, μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι ιδεοληπτικές και οστεοποιημένες αντιλήψεις του παρελθόντος δεν αντέχουν πλέον να εξυπηρετούν τις νέες συνθήκες. Για μένα τα πλεονεκτήματα της νέας εποχής είναι η ευελιξία, η ταχύτητα, η κινητικότητα και φυσικά η ισόρροπη συμμετοχή εργαζόμενου και εργοδότη, όχι μόνο στο ρίσκο αλλά και στα κέρδη. Εκεί θα έπρεπε να εστιάσουν οι εργαζόμενοι για να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη τους. Μόνο ένα τέτοιο μοντέλο λαϊκού καπιταλισμού κόντρα στον αρχαίο κρατισμό και στον ολιγοπωλιακό καπιταλισμό μπορεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για τους άξιους επαγγελματίες και ασφαλείς προοπτικές για τους συνεπείς εργαζόμενους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το πανελλήνιο έχει γίνει μάρτυρας πολύ σκληρών εικόνων και δολοφονιών που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα. Θεωρείτε πως πρέπει να αλλάξει κάτι στην ποινική αντιμετώπιση ανάλογων υποθέσεων;

Τα τελευταία χρόνια συναντήθηκε η τρομοκρατία με το οργανωμένο έγκλημα. Χαλάρωσε το κράτος. Κυριάρχησαν ξένα κυκλώματα στην παρανομία. Άλλαξαν οι κώδικες ακόμα και στον υπόκοσμο. Η ανθρώπινη ζωή για κάποιους δεν έχει την αξία που θα έπρεπε. Η σκληρότητα και η βαναυσότητα που καθημερινά βλέπουμε από τα τηλεοπτικά δελτία είναι εισαγόμενη, αλλά οφείλεται και στις αλλαγές που είχαν συντελεστεί στο σύστημα. Πιστεύω όμως πως πέρα από την ανάγκη της αυστηρής αστυνόμευσης είναι πιο αναγκαία η κυριαρχία μιας άλλης κουλτούρας. Η παιδεία είναι αυτή που θα εξημερώσει τα ήθη και θα αποκαταστήσει την αξία του ανθρώπου κι αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί, η οικογένεια, η εκπαίδευση, η κοινωνία, τα ΜΜΕ. Η νέα γενιά πρέπει να ξαναδεί να αναδεικνύονται θετικά πρότυπα. Λείπουν τα σύμβολα μιας γνήσιας θετικής ελληνικής μαγκιάς, που θα προτάσσει την ανθρωπιά, τη δημιουργία και την πατρίδα.

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος