ΔΙΑΦΟΡΑ

Φυλακές Κομοτηνής: Στο 204,32% η πληρότητα!! Δραματική η κατάσταση στο σωφρονιστικό ίδρυμα

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής με επιστολή του προς το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και κοινοποίηση σε υπ. Προστασίας του Πολίτη, γ.γ. Αντεγκληαμτικής Πολιτικής, τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, τους εισαγγελείς Εφετών Θράκης και Πρωτοδικών Ροδόπης, τον αστυνομικό δ/ντή Ροδόπης και την Δήμο Κομοτηνής, “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές Κομοτηνής, αφού όπως τονίζεται στην επιστολή, η πληρότητα τους βρίσκεται στο 204,32%!! Κανονικά, η χωρητικότητα του ιδρύματος ανέρχεται σε 162 άτομα, ενώ σήμερα οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 341!

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Συλλόγου Υπαλλήλων των Φυλακών Κομοτηνής, το ποσοστό αυτό της πληρότητας του ιδρύματος, αναλογικά με το εμβαδόν του είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα, ενώ η κατάσταση στους θαλάμους κράτησης είναι άκρως επικίνδυνη, αποπνικτική και ανθυγιεινή..

Και σα να μην έφτανε αυτό, οι υπάλληλοι αναφέρουν πως τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκε και μεταγωγή 22 ακόμη κρατουμένων από διάφορα καταστήματα της χώρας λόγω δικαστηρίων στο Εφετείο Θράκης, πράγμα που τους ανάγκασε να διαμορφώσουν πρόχειρα μέχρι και ειδικούς χώρους κράτησης σε θαλάμους, προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν!

“Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές” τονίζεται στην επιστολή “και ανεξαρτήτως αδικήματος και παραβατικής πράξης στην οποία έχουν υποπέσει, δεν τους αξίζει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς την εξασφάλιση της στοιχειώδους ατομικής υγιεινής”. Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για την βάναυση προσβολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και άμεση ρύθμιση της τάξης και της ασφάλειας αφού η υπερπληθώρα κρατουμένων δυσχεραίνει το έργο των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Τέλος, οι υπάλληλοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα από τους αρμόδιους φορείς, γεγονός που -όπως προειδοποιούν- θα δημιουργήσει διενέξεις και λογομαχίες.. “Όλα όσα περιγράφουμε είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά και αποτελούν παράγοντες που οδηγούν ταχέως σε κίνδυνο για τη διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας, τόσο του Σωφρονιστικού Καταστήματος -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- όσο και της γενικότερης ασφάλειας της περιοχής” καταλήγουν στην επιστολή τους.

Θ.Α.

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος