ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Ποπολάρος….

Μέρα νύχτα, αυγά καθαρίζουν

«’Επιασε» την Πέμπτη το μεταγωγικό πλοίο USNS Mendonca στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, «σπάζοντας» ένα ακόμη ρεκόρ, αφού το μήκος του είναι 289,23m και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος πλοίο που έχει δέσει ποτέ στο λιμάνι της πόλης. Εντωμεταξύ, ήδη από την Δευτέρα, υπερωρίες κάνουν οι Αλεξανδρουπολίτες καθαρίζοντας αυγά, καθότι τα αμερικανάκια του άλλου πλοίου που βρέθηκε πριν μήνες στην πρωτεύουσα του Έβρου, είχαν φάει 7.000 αυγά. Προσοχή, τα αυγά γράφονται με τον δίφθογγο «αυ» και όχι με το δίγραμμα «βγ». Μην αλλάζουμε τις λέξεις, γιατί αλλά ζει και η προφορά και η ευηχία τους. Έτσι για να ξεχωρίζουμε από τους αγράμματους που λένε και γράφουν «Αβγανιστάν», αντί «Αφγανιστάν».

 

Από την ζωή ποδήλατο, στην ζωή πατίνι

Μπορούσε να μείνει πίσω η Κομοτηνή… Να λοιπόν που τα πρώτα κοινόχρηστα προς γρήγορη ενοικίαση ηλεκτρικά πατίνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην Κομοτηνή, οπότε πεδίο δόξης λαμπρό για τους υπέρμαχους της πράσινης οικονομίας, της πράσινης ενέργειας και των πράσινων αλόγων. Ωστόσο, με αφορμή τα ηλεκτρικά πατίνια, να πούμε τα εξής: Είναι μύθος πως με ποδήλατο κινείσαι ποιο γρήγορα στην πόλη. Και να ανεβείς πεζοδρόμια, να μπεις σε πεζόδρομο, να παραβείς την κάθε πινακίδα του ΚΟΚ και κάθε κόκκινο φανάρι, πάλι ποιο αργά θα φτάσεις. Το ποδήλατο είναι καλό, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα κυκλοφορίας. Επίσης, καθόλου εύκολο δεν είναι να το οδηγείς, αφού θέλει σταθερή ταχύτητα και κίνηση σε ευθεία πορεία. Και όπως είπαμε, αν είναι σε 200 μέτρα διαδρομής να κάνεις 20 παραβάσεις του ΚΟΚ, δεν ποδηλατείς, κάνει ποδήλατο την ζωή των άλλων. Όσο για τα ηλεκτρονικά πατίνια, σιγά την πράσινη, ηλεκτρική κίνηση, που αντιπροσωπεύουν. Είναι αυτοκίνητα και όχι ετεροκίνητα, η μπαταρία τους για να κατασκευαστεί δεν γίνεται με αέρα, ενώ όταν την αλλάξουμε, σιγά μην την ανακυκλώσουμε. Ή μήπως δεν ξέρετε τι γίνεται με τους καταλύτες αυτοκινήτων και πως παρακάμπτουμε την ανάγκη ακριβής αλλαγής τους, μολύνοντας την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από αυτοκίνητο χωρίς καταλύτη;

 

Να τον δουν οι πολιτικοί

Έρχεται σε όλη τη Θράκη ο «ΠΙΝΟΚΙΟ» του Carlo Collodi από Το Μικρό Θέατρο Λάρισας και είναι μεγάλη ευκαιρία να τον δουν κυρίως οι πολιτικοί γιατί σε αυτούς απευθύνεται. Και τούτο διότι, ο Πινόκιο είναι γνωστός για το γεγονός κατά το οποίο η μύτη του μακραίνει όταν είναι υπό την επήρεια του άγχους, αλλά κυρίως όταν λέει ψέματα. Για αυτό και ο Πινόκιο χρησιμοποιείται συχνά ως όρος για να περιγράψει κάποιον ο οποίος είναι επιρρεπής στα ψέματα, την μυθοπλασία και την υπερβολή. Επιπλέον, ο Πινόκιο δημιουργήθηκε ως ξύλινη μαριονέτα, αλλά ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι (άνθρωπος) και είναι προφανής η ομοιότητα με τους πολιτικούς, αν μάλιστα μιλάμε για τα διαμάντια της επαρχίας της Αθήνας.

 

Πιο μεγάλα σαγόνια και από του καρχαρία

Στις σύγχρονες κοινωνίες, όπως έχουν συγκροτηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν οι δημοκρατίες, υπάρχουν και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Καλό είναι να υπάρχουν και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά, ώστε να ζούμε σε δημοκρατικές συνθήκες, αλλά… Ας πάρουμε δυο κράτη, έτσι στην τύχη, να δούμε τι συμβαίνει. Από την μια οι ΗΠΑ, όπου δημοκρατία δεν λες πως υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες. Εκλέγονται δικαστικοί, σερίφηδες, λειτουργούν ανεξάρτητες αρχές, η δημοσιογραφία, μέχρι και ο εκάστοτε πλανητάρχης, πρέπει να σέβεται τους νόμους γιατί αλλιώς θα πάρει πόδι. Το πήρε ο Νίξον και λίγο έλλειψε το πάρει και ο Κλίντον με αφορμή τον λεκέ στο φόρεμα της Λεβίνσκι. Από την άλλη η Ελλάδα, όπου υπάρχει δημοκρατία, αλλά πλέον, οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι ανύπαρκτες. Ποια δικαιοσύνη, ποιες ανεξάρτητες αρχές, ποια αστυνομία, ποια δημοσιογραφία. Όλα ελεγχόμενα από πολιτική και την οικονομική εξουσία, με τους κοτζαμπάσηδες να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα. Στα πράσα να πιαστούν οι μεγαλόσχημοι και πάλι την γλυτώνουν. Και οι νόμοι που γίνονται, είναι για να νομιμοποιούν παρανομίες. Των κοτζαμπάσηδων και των υποτακτικών τους. Στην περιοχή μας, το μάθημα το πήραμε. Θυμάστε την υπόθεση σκάνδαλο της Βιστωνίδας και της Μονής Βατοπεδίου; Έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν και στο τέλος όλοι βγήκαν λάδι. Λάδι βγήκαν και όλοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και γιατροί για την Νοβάρτις. Το ίδιο για τις τηλεφωνικές υποκλοπές θα γίνει. Το ίδιο γίνεται εδώ και δεκαετίες για τις άρπες και τις βούτες στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και δεν τα φάγαμε μαζί, καθότι άλλο να τρως κουλούρι ή τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι και άλλο να τρως χαβιάρι εσύ τα παιδιά σου και τα δισέγγονα σου. Και έχουν και μεγάλες οικογένειες… Και πώς να μην τα κάνουν, όταν εκατό φορές θα παίξει η είδηση ότι σκύλος δάγκωσε άνθρωπο, αλλά ούτε μια φορά ότι άνθρωπος «δάγκωσε» κονδύλια εθνικά και ευρωπαϊκά. Και έχουν κάτι σαγόνια, ποιο μεγάλα και από αυτά του καρχαρία στην ταινία θρύλος  «Jaws».

 

Να κάνουν και «Ασμπέτε» ειδικών συμβούλων

Εντωμεταξύ, στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σε λίγο καιρό, εκτός από τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, θα πρέπει να κάνουν και συνεδριάσεις ειδικών συμβούλων. Τόσους που έχει ορίσει ο Μέτιος, είναι αναγκαίο να βρίσκονται που και που να τα λένε, να γνωρίζονται μεταξύ τους να τους μαθαίνει καλύτερα και ο Μέτιος, καθώς άλλωστε, σύντομα, όλοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα στριμωχτούν. Κάτι σαν «Ασμπέτε» (to know us better), όπως στην ταινία με το Εξαρχάκο. Προς το παρόν πάντως, ο περιφερειάρχης δείχνει να παίζει χωρίς αντίπαλο. Με πολιτικό-κομματικό φίλο τον Μητσοτάκη, με τους νεοδημοκράτες να επιστρέφουν στο μαντρί και χωρίς έργο να επιδείξει, με τα τσαρούχια θα επανεκλεγεί.

 

«Τ’ ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται»

Από τους Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλους του αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα, στους Τάσο Ισαάκ και Σολομών Σολομού της αντίστασης κατά της συνεχιζόμενης κατοχής Κυπριακού εδάφους από τον «Αττίλα». Μαζί με τον Θεόφιλο Γεωργιάδη, από την Κύπρο οι τελευταίοι ήρωες του ελληνισμού.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος