ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ένωση Τυφλών Θράκης για την Παγκόσμια Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Ενόψει της πανδημίας του Covid – 19 τα άτομα με αναπηρία όρασης καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση «μέτρων και απαγορεύσεων » που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση τους με το λευκό μπαστούνι.

Πώς να διατηρήσουν την επιτρεπτή απόσταση με ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο όταν δεν μπορούν να τον αντιληφθούν πλήρως, ιδιαίτερα όταν δεν τους είναι οικείος.

Πώς να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς; Χρησιμοποιούν το απτικό σύστημα και την γραφή Braille αλλά αυτό δεν τους βοηθά πλέον να εισέρχονται σε υπηρεσίες, σε χώρους εστίασης, σε καταστήματα τροφίμων εφόσον δεν επιτρέπεται να αγγίζουν τα σημεία και τα αντικείμενα που θα τους οδηγήσουν στον προορισμό τους.

Όλα αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση τους. Θα ενισχύσουν τους φόβους τους και θα επαναφέρουν κάποιους σε μια κατάσταση απομόνωσης μέσα στο σπίτι τους.

Η Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης απευθύνεται στην Πολιτεία, στον Δήμο και τη Περιφέρεια της Χώρας μας και διεκδικεί:

1. Ελεύθερα πεζοδρόμια, απαλλαγμένα από τραπεζοκαθίσματα, πινακίδες, παρτέρια, μηχανάκια, αυτοκίνητα.

2. Σεβασμός από τους οδηγούς δικύκλων και ΙΧ των θέσεων στάθμευσης των ΑΜΕΑ.

3. Τοποθέτηση ηχητικών φαναριών σε σημεία που έχει υποδείξει ο σύλλογος και που είναι επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησής τους.

4. Παραχώρηση προτεραιότητας στα ΑΜΕΑ στην εξυπηρέτησή τους σε διάφορες υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας π.χ. Τράπεζες, Ταχυδρομεία, Εφορία, ΚΕΠ κλπ.

5. Εκσυγχρονισμός των ασανσέρ στις Δημόσιες υπηρεσίες με την τοποθέτηση ηχητικής περιγραφής των ορόφων καθώς και τη σήμανση των αριθμών και με το σύστημα Braille.

6. Η τοιχοκόλληση των ανακοινώσεων που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για διάφορα ζητήματα σε υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. ΚΕΠ, ΟΤΑ, Νοσοκομείο, ΕΦΚΑ, (πρώην ΙΚΑ) Εφορία, Πρόνοια Αστυνομία κλπ, να γίνεται σε χαμηλό ύψος και σε μεγαλογράμματη γραφή με έντονη γραμματοσειρά προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμη στα άτομα με χαμηλή όραση.

7. Στις υπηρεσίες του Δημοσίου όπου οι πινακίδες των γραφείων που είναι πάνω από την πόρτα να γίνει αντικατάστασή τους και να μπουν πιο χαμηλά στην πόρτα με μεγάλα γράμματα, ή εναλλακτικά να γίνει σε μια κόλα χαρτί χωρίς να αντικατασταθεί η πινακίδα.

8. Πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για την υποχρεωτική αναγραφή των καταλόγων στα μαγαζιά εστίασης και στη γραφή Braille.

9. Να μπει ηχητική σήμανση στις στάσεις των Αστικών λεωφορείων καθώς και στο εσωτερικό αυτών, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις.

10. Οι γιατροί των επιτροπών (ΚΕΠΑ) να αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό τα ΑμεΑ χωρίς να προσβάλλουν την προσωπικότητα τους και να εφαρμόζεται η νομοθεσία η οποία αναφέρει ρητά ότι στις περιπτώσεις των μη αναστρέψιμων παθήσεων, οι οποίες υπερβαίνουν το ποσοστό του 80% και άνω θα πρέπει να κρίνονται εφ όρου ζωής. Να σταματήσουν επιτέλους να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους υποχρεώνοντας τους να παρίστανται στις επιτροπές ξανά και ξανά.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος