ΔΙΕΘΝΗ

Η γαλλική μπαγκέτα υποψήφια για τη λίστα πολιτιτικών θησαυρών της UNESCO

Η μπαγκέτα, το διάσημο ψωμί της Γαλλίας, που φτιάχνεται από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και μία πρέζα savoir faire αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας ισάξιο με τον Πύργο του Άιφελ, ενδέχεται σύντομα να ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.

REUTERS/STRINGER

Οι αρτοποιοί λένε ότι η παραδοσιακή αυτή χειροποίητη, λεπτή και μακρόστενη φραντζόλα, η αγορά της οποίας από τους τοπικούς φούρνους αποτελεί εδώ και δεκαετίες ενός είδους τελετουργίας στην καθημερινή ζωή των Γάλλων, απομακρύνεται από τα ράφια των καταστημάτων, ακόμα και στη Γαλλία, από άλλα κατεψυγμένα αρτοποιήματα, που παρασκευάζονται μαζικά σε τεράστιες γραμμές παραγωγής.

REUTERS/STRINGER

«Δεν υπάρχει μυστικό για να φτιάξει κανείς μια καλή παραδοσιακή μπαγκέτα», λέει ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ, ιδιοκτήτης οκτώ αρτοποιείων. «Χρειάζεται χρόνος, το savoir faire, ο σωστός τρόπος ψησίματος και καλής ποιότητας αλεύρι χωρίς προσθετικές ουσίες».

REUTERS/STRINGER

Η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών κατέθεσε αίτηση προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η μπαγκέτα έχει δύο ανταγωνιστές, γαλλικής και πάλι προέλευσης: τις στέγες από γκρίζο ψευδάργυρο του Παρισιού και το φεστιβάλ Οίνου Biou d’Arbois στη Ζιρά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο τον Μάρτιο.

REUTERS/STRINGER

Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα προστατεύσει την τεχνογνωσία που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και προστατεύει την μπαγκέτα από απατεώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που περιλαμβάνει έθιμα, προφορικές παραδόσεις, τελετουργίες και παραδοσιακές κοινωνικές πρακτικές – έχει εντάξει και τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν.

Η τέχνη πίσω από τις 1.500 και πλέον μπίρες που φτιάχνονται στο Βέλγιο έχει επίσης αναγνωριστεί, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας στην Ιταλία.

REUTERS/STRINGER

Ένα γαλλικό κυβερνητικό διάταγμα του 1993 υπαγορεύει ότι οι «παραδοσιακές» μπαγκέτες πρέπει να γίνονται μόνο από τα τέσσερα κλασικά συστατικά. Η ζύμωση πρέπει να διαρκέσει 15 έως 20 ώρες σε θερμοκρασία μεταξύ 4 και 6 βαθμών Κελσίου.

Τα αρτοποιεία της Γαλλίας έχουν πληγεί σκληρά από τους περιορισμούς Covid-19 κατά το παρελθόν έτος. «Αυτός ο τίτλος θα παρηγορούσε τους αρτοποιούς και θα ενθάρρυνε την επόμενη γενιά», λέει Ρεϊντελέτ.

REUTERS/STRINGER

Περίπου 6 εκατομμύρια μπαγκέτες πωλούνται καθημερινά στη Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανράκτ, τον πρόεδρο της ένωσης αρτοποιών, η πολιτισμική αυτή συνήθεια απειλείται, δεδομένου ότι 30.000 φούρνοι έχουν κλείσει από το 1950 και έχουν επικρατήσει τα σούπερ μάρκετ.

«Το πρώτο θέλημα που ζητάμε από ένα παιδί είναι να πάει να αγοράσει μία μπαγκέτα από τον φούρνο», εξηγεί ο Ανράκτ.

«Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε αυτές τις συνήθειες».

naftemporiki.gr

με πληροφορίες Reuters

 

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος