ΔΙΕΘΝΗ

Ιδού το ρωσικό εργαστήριο που αποσταθεροποίησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έδωσαν στην δημοσιότητα ένα βίντεο από το ρωσικό εργαστήρια Nauka που συνδέθηκε πριν από λίγα 24ωρα με τον σταθμό. Όμως λίγη ώρα μετά την ομαλή αρχικά διαδικασία σύνδεσης προωθητήρες του εργαστηρίου ενεργοποιήθηκαν χωρίς να έχει δοθεί σχετική εντολή, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του σταθμού, ο οποίος άλλαξε θέση κατά 45 μοίρες.

Αν και οι υπεύθυνοι λειτουργίας του ISS δήλωσαν στην συνέχεια ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για το πλήρωμα εντούτοις η επικοινωνία με με τον Σταθμό χάθηκε σε δύο φάσεις, χρονικής διάρκειας τεσσάρων λεπτών και επτά λεπτών αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του περιστατικού γεγονός που σίγουρα δημιούργησε αναταραχή και ανησυχία.

Το 13 μέτρων και 20 τόνων Nauka προσδέθηκε στο πίσω μέρος του σταθμού, συνδεόμενο με τα άλλα μεγάλα του ρωσικά τμήματα. Κανονικά ήταν να εκτοξευτεί το 2007, ωστόσο υπήρξαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στον προϋπολογισμό και τεχνικών προβλημάτων. Ο επιπλέον χώρος θα χρησιμοποιείται για πειράματα και αποθήκευση, καθώς και ως χώρος ξεκούρασης. Επίσης, έχει μια επιπλέον τουαλέτα για χρήση από το πλήρωμα, ενώ είναι εξοπλισμένο και με έναν μεγάλο ρομποτικό βραχίονα του ΕΟΔ.

Η ενεργοποίηση των προωθητήρων κατά το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να περιστρέφεται ο σταθμός, με το πλήρωμα να λαμβάνει εντολή να κλείσει τα παράθυρα και να ενεργοποιήσει άλλους προωθητήρες ως αντίμετρο (Zvezda, Progress). Η επιλογή αυτή, όπως γράφει το RT, είχε ως αποτέλεσμα να αντισταθμιστεί η επίδραση των προωθητήρων του Nauka. Ρώσοι κοσμοναύτες παρενέβησαν στα συστήματα του τμήματος προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο ξανά.

Ιδού το ρωσικό εργαστήριο που αποσταθεροποίησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (naftemporiki.gr)

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος