ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών H10N3 σε άνθρωπο

Στην Κίνα κατεγράφη η πρώτη παγκοσμίως περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από το στέλεχος H10N3 της γρίπης των πτηνών, αφού ένας 41χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο με τον ιό.

Ο 41χρονος, που ζει στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Τσιανγκσού αναφέρθηκε την Τρίτη από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ότι μολύνθηκε από τον H10N3. Ο άνδρας, κάτοικος της πόλης Τσενζιάνγκ, νοσηλεύτηκε στις 28 Απριλίου αφού παρουσίασε πυρετό και άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία επεσήμανε ότι δεν έχει αναφερθεί άλλο ανθρώπινο κρούσμα H10N3 πουθενά αλλού στον κόσμο. “Αυτή η μόλυνση είναι μια τυχαία μετάδοση διασταυρούμενων ειδών. Ο κίνδυνος για μία μετάδοση σε μεγάλη κλίμακα είναι χαμηλή”.

Ο ασθενής διαγνώστηκε ότι είχε τον ιό της γρίπης H10N3 στις 28 Μαΐου αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς μολύνθηκε από τον ιό. Ο άνδρας νοσηλευόταν σε σταθερή κατάσταση και ήταν έτοιμος να πάρει εξιτήριο. Η ανίχνευση των στενών επαφών του απέδειξε ότι δεν υπήρξε περαιτέρω μετάδοση.

συντονιστής του περιφερειακού εργαστηρίου του Κέντρου Επείγουσας Διασυνοριακής Ασθένειας των Τροφίμων και του Οργανισμού τροφίμων και Γεωργίας στο Περιφερειακό Γραφείο για την Ασία και τον Ειρηνικό τόνισε πως το στέλεχος αυτό δεν είναι πολύ κοινός ιός. Μόνο 160 απομονώσεις του ιού αναφέρθηκαν σε 40 χρόνια έως το 2018, κυρίως σε άγρια πτηνά ή υδρόβια στην Ασία και σε κάποιες περιορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Μέχρι σήμερα κανένα δεν είχε εντοπιστεί σε κοτόπουλα. . Αναλύοντας τα γενετικά δεδομένα του ιού θα είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί αν προσομοιάζει σε παλαιότερους ιούς ή αν πρόκειται για νέο μείγμα διαφορετικών ιών, είπε ο ίδιος. Η είδηση αυτή μεταδίδεται ενώ ήδη υπάρχει έντονη ευαισθητοποίηση για την απειλή αναδυόμενων ασθενειών καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να διεκδικεί ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως.

Πηγή:AP

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος