ΔΙΕΘΝΗ

Ο πιο αργός σεισμός του κόσμου κράτησε 32 χρόνια

Ένας «slow motion» σεισμός που είχε διάρκεια 32 ετών- ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ- οδήγησε εν τέλει στον καταστροφικό σεισμό του 1861 στη Σουμάτρα, ανακάλυψαν ερευνητές στο NTU Singapore.

Οι σεισμοί αυτοί, γνωστοί και ως «slow slip events» αποτελούν φαινόμενα μακράς, παρατεταμένης απελευθέρωσης πίεσης/ έντασης, όπου οι τεκτονικές πλάκες της Γης τρίβονται μεταξύ τους χωρίς να προκαλούν μεγάλες καταστροφές ή δονήσεις.

Η ομάδα του NTU έκανε την ανακάλυψη αυτή ενώ μελετούσε τα επίπεδα της θάλασσας του παρελθόντος χρησιμοποιώντας αρχαία κοράλλια (μικροατόλες) στο νησί Σιμεούλουε, στα ανοιχτά των ακτών της Σουμάτρα. Οι μικροατόλες κοραλλιών, σχήματος δίσκου, μεγαλώνουν τόσο πλάγια όσο και προς τα πάνω, και αποτελούν φυσικούς καταγραφείς των αλλαγών στο επίπεδο της θάλασσας και στην ανύψωση της ξηράς μέσω των ορατών μοτίβων ανάπτυξής τους.

Το εν λόγω slow slip event είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ και αναμένεται να αλλάξει τις αντιλήψεις σχετικά με τη διάρκεια και τους μηχανισμούς του φαινομένου, όπως είπαν οι ερευνητές του NTU. Μέχρι τώρα, πιστευόταν ότι η διάρκεια αυτών των φαινομένων ήταν μόλις ωρών ή ακόμα και μηνών, μα η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να φτάσει δεκαετίες χωρίς να προκαλέσει καταστροφικές δονήσεις και τσουνάμι.

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος