ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομοτηνή: Εκδήλωση στην Τσακάνλειο για τη μνήμη και το έργο του Αθανάσιου Λιπορδέζη

Ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή, η ΔΕΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής και το Μουσείο Καραθεοδωρή διοργάνωσαν εκδήλωση για να τιμηθεί το έργο και η μνήμη του Αθανάσιου Λιπορδέζη, με ομιλητή τον Νίκο Λυγερό, την Κυριακή 26 Μαρτίου στο Τσακάκλειο Μέγαρο, 40 μέρες μετά το θάνατο του…

Στο κτίριο βρέθηκαν φίλοι, συνεργάτες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όχι μόνο, στο χώρο που με τις ενέργειές του μετεγκαταστάθηκε το Μουσείο Καραθεοδωρή στο ιστορικό, ανακαινισμένο αρχοντικό της Τσανακλείου, στον 1ο όροφο.

Στην υποδοχή ήταν η κόρη του Μαρία Λιπορδέζη που μαζί με την αδελφή της Μάρθα συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους για την ανάδειξη του έργου του  Κων/νου Καραθεοδωρή.

Όπως σημείωσε η άλλη του κόρη Μάρθα σε δηλώσεις της στην ertnews.gr “οι άνθρωποι που αγαπούν τον πατέρα μου ήταν όλοι παρόντες και μίλησαν για το έργο και τη διδασκαλία του και την ξεχωριστή προσφορά του. Ο πατέρας μου από φοιτητής ξεκίνησε τη δική του καριέρα, ήθελε να δουλέψει, να χτίσει να δημιουργήσει και πάντα προέτρεπε τους μαθητές του να γυρίσουν και να στηρίξουν τον τόπο, σημειώνοντας όμως πως μπορούν κι όσοι μένουν μακριά, πάλι να κάνουν το ίδιο. Να στηρίζουν και να αγαπάνε τον τόπο τους”. Για τη δική της μύηση στο χώρο των μαθηματικών σημειώνει πως ήταν καθοριστική η συμβολή του πατέρα της.

(φωτό Μάρθα και Μαρία Λιπορδέζη με τον Νίκο Λυγερό)

Για τον αείμνηστο Κομοτηναίο επιστήμονα μίλησε και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, αποκαλύπτοντας άγνωστες ιστορίες από τη συνεργασία τους, για την ανάδειξη του μουσείου “Κων/νου Καραθεοδωρή”.


Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Λυγερός, ο οποίος αφού μίλησε για την επιθυμία του αείμνηστου, να προλάβει όσο ήταν εν ζωή την μετεγκατάσταση του Μουσείου στην Τσανάκλειο, μεταξύ άλλων σημείωσε: «η απώλεια του Σάκη Λιπορδέζη είναι πολύ μεγάλη, αλλά μας έχει αφήσει ένα τεράστιο έργο, και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση» σημείωσε, τονίζοντας πως μπορεί να ήταν μαθηματικός, αλλά θα μπορούσε και να είναι και φιλόλογος, με το έργο του να έχει και φιλοσοφικά στοιχεία. Η μεγαλύτερη προσφορά του στην Ελλάδα και τη Θράκη, αποτελεί ότι αυτός ανέδειξε στην χώρα μας τον Κ. Καραθεοδωρή, που ήταν γνωστός στο εξωτερικό, και εκεί περισσότερο από ειδικούς, ενώ στη χώρα μας ήταν σχεδόν άγνωστος. Ο κ. Λιπορδέζης τον αγάπησε με πάθος και μια πηγαία αγάπη, και θεώρησε ότι θα πρέπει να είναι γνωστός στη χώρα μας, να υπάρχει μετάφραση του συγγραφικού του έργου, και πρωτοστάτησε στην δημιουργία του αδριάντα και του μουσείου στην Κομοτηνή, δημιουργώντας ένα πόλο έλξης για τον μεγάλο μαθηματικό που είχε μια τεράστια εμβέλεια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο Σάκης κατάφερε, όχι μόνο να μας μιλήσει για αυτόν, αλλά να εκλαϊκεύσει κομμάτι από τις σκέψεις του Καραθεοδωρή, και έτσι έγινε πιο προσιτός στους Έλληνες» ανέφερε και τελείωσε φανερά συγκινημένος, λέγοντας «Ο Σάκης αγαπούσε τον Καραθεοδωρή κι εμείς αγαπάμε τον Σάκη!»

(φωτό ο Σάκης Λιπορδέζης με τις κόρες του, που συνεχίζουν επάξια το  έργου του)

Πηγή:FB

Photos: Xronos.gr+Paratiritisnews.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος