ΥΓΕΙΑ

Kορωνοΐος – Μάσκα: Και όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη – Δείτε πότε

Πυλώνας της παγκόσμιας στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοΐού αποτελεί η ορθή χρήση μάσκας. Δεν είναι όμως ο μόνος και ούτε πρέπει να αφεθούμε να μας παρασύρει σε μία ψευδή αίσθηση συνολικής και απόλυτης ασφάλειας που μπορεί να μας καταστήσει πιο ριψοκίνδυνους και εν τέλει πιο ευάλωτους στον ιό SARS-CoV-2.

Ο κίνδυνος που μπορεί να ελλοχεύει υποσυνείδητα ως προς αυτό έγκειται σε έναν μηχανισμό λήψης αποφάσεων, το λεγόμενο φαινόμενο «αντιστάθμισης κινδύνου», σημειώνει η ψυχολόγος Eva M. Krockow, Ph.D, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λέιτσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε άρθρο της στο Psychology Today.

Στην ψυχολογία περιγράφεται ως η τάση των ανθρώπων να λαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο εφόσον θεωρούν πως οι ίδιοι και το περιβάλλον τους είναι ασφαλές.

Πώς μπορεί να επιδράσει το φαινόμενο αυτό στη συμπεριφορά μας όταν φοράμε μάσκα; Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να θεωρήσουμε ότι είμαστε «αλώβητοι» και να αμελήσουμε την καλή υγιεινή των χεριών ή την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων. Δηλαδή, μία αίσθηση ασφάλειας να οδηγήσει τελικά σε μία πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Ίσως είναι κάτι που έχετε ήδη παρατηρήσει στον εαυτό σας (π.χ. όταν φοράτε μάσκα δεν τηρείτε τις αποστάσεις), και έχοντας επίγνωση αυτού του φαινομένου μπορείτε να το «αναχαιτίσετε».

Η χρήση της μάσκας οφείλει να συνδυάζεται με την καλή υγιεινή των χεριών και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας του εαυτού μας και των γύρω μας έναντι της νόσου COVID-19.

Η Eva M. Krockow παραθέτει τρία ενδεικτικά γενικής φύσης παραδείγματα του πώς μπορεί η «αίσθηση ασφάλειας» να μας καταστήσει λιγότερο προσεκτικούς.

– Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του, ένας περιστασιακός καπνιστής ξεκίνησε πρόσφατα μαθήματα γιόγκα. Γνωρίζοντας ότι τα μαθήματα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, δεν ανησυχεί πλέον τόσο πολύ για το περιστασιακό τσιγάρο και στην πραγματικότητα καταλήγει να καπνίζει πιο συχνά.

– Κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου, μία γυναίκα παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D και αρχίζει να λαμβάνει συμπλήρωμα πολυβιταμινών. Γνωρίζοντας ότι λαμβάνει τις καθημερινές συνιστώμενες δόσεις όλων των απαραίτητων βιταμινών, σταματά να δίνει προσοχή στη διατροφή της. Ενώ στο παρελθόν φρόντιζε να καταναλώνει πολλές μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, δεν το κάνει πλέον.

-Στα δέκατα γενέθλιά του, ένα κορίτσι λαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο ποδήλατο. Οι γονείς της την αφήνουν να βγει βόλτα μόνο εφόσον φορέσει κράνος και επιγονατίδες. Με τα προστατευτικά εξαρτήματα αισθάνεται απόλυτα ασφαλής και τρέχει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως.

Έτσι και με τη μάσκα, καλό είναι να μην πέσουμε στην παγίδα της αίσθησης ασφάλειας που παρέχει, χαλαρώνοντας την προσοχή μας από τα άλλα μέτρα προστασίας που είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων. Επομένως φορώντας μάσκα δεν αγκαλιάζουμε ελεύθερα τους γύρω μας, δεν μειώνουμε τις αποστάσεις, ούτε ξεχνάμε τη συχνή χρήση αντισηπτικού καθώς και του σαπουνιού!

https://ygeiamou.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος