ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες, σε επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel

Ο κ. Πέτσας είπε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και μετά, είναι αυξανόμενης έντασης προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά, ενώ σημείωσε ότι αν χρειαστεί να πάρουμε και επιπλέον μέτρα ώστε να μην κινδυνεύουν περισσότερο οι συμπολίτες μας, θα το κάνουμε. Εστιάζουμε τώρα εκεί που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Και τέτοιος κίνδυνος υπάρχει στην Αττική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την ομάδα των ειδικών από τη ΓΓΠΠ, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας που αναλύουν την κατάσταση ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή πρόβλεψη, είπε ότι έχουμε αναπτύξει ένα πολύ καλό σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης και πως αν χρειαστεί να ληφθούν περισσότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, αυτό θα γίνει.

«Αν δει κανείς τη διαδρομή των τελευταίων 6-7 μηνών, θα διαπιστώσει ότι έχουμε πάρει περιοριστικά μέτρα, όχι μόνο σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως για παράδειγμα στην Ξάνθη, αλλά και σε επίπεδο δήμων, όπως στον δήμο Μύκης ή Εχίνου, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιών, όπως στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Αν δούμε κάπου αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που χρειάζεται να το περιχαρακώσουμε, χωρίς να θίξουμε, όσο μπορούμε, την καθημερινότητα των πολιτών σε γειτονικές περιοχές, θα το κάνουμε. Η περίπτωση της Αθήνας είναι πιο δύσκολη λόγω του οικιστικού συμπλέγματος, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε», συνέχισε.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης κυκλοφορίας, γιατί δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτήν τη φάση που είμαστε. «Επιλέγουμε συνδυασμό μέτρων ώστε να είναι απλά και εφαρμόσιμα. Αλλά και να μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή τους, ώστε να μην υπάρχει διάθεση να τα παρακάμψει κανείς. Επιλέγουμε πακέτο μέτρων που να είναι συμβατά με αυτά τα τρία κριτήρια. Απλά και εφαρμόσιμα και είναι εύκολο να ελεγχθούν», εξήγησε. Είπε επίσης, ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις από τους ειδικούς και πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή των ειδικών – από την προηγούμενη εβδομάδα – έναν κατάλογο μέτρων, αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτά μπορούν να ενεργοποιούνται, ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση της Πολιτείας αν βλέπει τα κρούσματα να ξεφεύγουν.

«Παίρνουμε συνεχώς μέτρα προκειμένου να τιθασεύσουμε την αρνητική εξέλιξη της καμπύλης. Στις αρχές Αυγούστου, η πρόβλεψη ήταν ότι το Δεκαπενταύγουστο και προς το τέλος του Αυγούστου θα είχαμε ξεπεράσει τα 500 κρούσματα την ημέρα, ενδεχομένως και τα 700. Αυτό δεν συνέβη. Είμαστε όμως, σταθερά κοντά στο επίπεδο των 300. Πρέπει αυτό να το κατεβάσουμε. Γι’ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Γιατί αν δεν μπορέσουμε να κατεβάσουμε για αρκετές ημέρες τα κρούσματα κάτω από αυτό το επίπεδο, τότε θα υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας, είτε αυτό θα αφορά τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είτε τους διασωληνωμένους. Γι’ αυτό τον λόγο παίρνουμε συνεχώς μέτρα. Κάνουμε έκκληση σε όλους, να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών», υπογράμμισε.

Για τη μάσκα είπε πως έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού και είναι εργαλείο που χρησιμοποιούμε και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. «Σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτική, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Δεν ξέρω αν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο κάποια στιγμή στην Αττική, που έχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο» συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού, είπε πως «όταν επιβάλλεται ένα τοπικό lockdown, ένα από τα μέτρα αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί και ελπίζω να μην φτάσουμε».

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος