ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Λαλαγγίτες και Μικίκια ανήμερα των Αγίων Σαράντα στην Ξυλαγανή Ροδόπης

Την ημέρα των Αγίων Σαράντα οι νοικοκυρές συνήθιζαν να κάνουν τηγανίτες ή αλλιώς λαλαγγίτες, όπως ,μας ενημερώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής.

Έπαιρναν αλεύρι και το ανακάτευαν με νερό. Μέσα στο μείγμα έβαζαν μαγιά από ψωμί (προζύμι). Το μείγμα αυτό γινόταν σαν πολτός (κουρκούτι) όχι πολύ σφιχτό. Το έβαζαν κοντά στη σόμπα ώστε να ανεβεί η ζύμη. Όταν γινόταν ο πολτός η νοικοκυρά ετοίμαζε στο τζάκι τη φωτιά όπου τοποθετούσε ένα σιδερένιο τρίποδο και πάνω σ’ αυτό μια πέτρινη πλάκα στρογγυλή και λεία που την έλεγαν «σάτσι». Αυτό είχε διάμετρο 40 εκατοστά περίπου και 2 – 3 εκατοστά πάχος. Αφού ζεσταινόταν καλά το σάτσι έπαιρνε ένα κρεμμύδι το έκοβε στη μέση οριζόντια το βουτούσε στο λάδι ή σε λιωμένο λίπος και μ’ αυτό άλειφε το σάτσι.

Με μια βαθιά κουτάλα έπαιρνε από το ζυμάρι και το έριχνε πάνω στην πέτρα. Επειδή η ζύμη ήταν καλά ζυμωμένη η πίτα γινόταν τρύπες – τρύπες, όπως το σφουγγάρι. Αυτές τις τηγανίτες κάθε νοικοκυρά τις μοίραζε στη γειτονιά μαζί με ζάχαρη ή πετιμέζι κι έλεγε: << Σαράντα φάε, σαράντα πιες, σαράντα δωσ’ για την ψυχή σ’… >>/

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος