ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητροπολίτης Παντελεήμων: Έτσι θα εορταστούν τα Θεοφάνεια στη Ροδόπη

Τη χρυσή τομή για να εορταστούν τα Θεοφάνεια με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, αναζήτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Τις τελικές αποφάσεις έκανε γνωστές μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Αρχικά, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών την περίοδο των εορτών, παρατηρώντας πως δεν υπήρξαν προβλήματα ή ακραίες συμπεριφορές. Επίσης μετέφερε τις ευχές του για τη νέα χρονιά. Δήλωσε αναλυτικά: «Καλή χρονιά, ευλογημένη κι ειρηνική. Εύχομαι να έχει ο λαός μας πολλά χρόνια, όμορφα και ποιοτικά, γιατί βλέπετε ότι από τη ζωή μας λείπει η ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, δικαιολογημένα, καταλάβαμε περισσότερο τι θα πει ζωή με ποιότητα, κάτι το οποίο φοβάμαι πως είχαμε ξεχάσει τα προηγούμενα χρόνια. Ποιότητα σημαίνει ειρήνη, ασφάλεια, άνεση ψυχής […].

Περάσαμε όλες τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου όμορφα, ήσυχα και χωρίς προβλήματα, οι εκκλησίες μας λειτούργησαν έτσι όπως τα είχαμε ρυθμίσει […]. Βλέπω την ωριμότητα των ανθρώπων, είδα οι πιστοί να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις, να ξέρουν ν’ αντιμετωπίζουν όμορφα και σοβαρά την κατάσταση. Και τους ευχαριστώ, γιατί δεν δημιουργήθηκαν στις εκκλησίες μας προβλήματα. Και τους παρακαλώ κι αυτή τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων που έχουμε μπροστά μας, να προσέξουμε με τάξη: ο Αγιασμός δεν τελειώνει, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να συνωστιστεί κανείς».

Πως θα εορταστούν τα Θεοφάνεια
Ως προς τον εορτασμό των φετινών Θεοφανείων, τους κατ’ οίκον αγιασμούς και τις δημόσιες ρίψεις του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα, ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε την τελική απόφαση «ό,τι πιο σωστό μπορούμε, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με τη διασπορά του ιού».

Σήμερα, παραμονή της εορτής, στις 05:00 τα ξημερώματα θα χτυπήσουν οι καμπάνες, ενώ στη συνέχεια θα λειτουργήσουν κανονικά οι εκκλησίες, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, η κολυμβήθρα με τον Μεγάλο Αγιασμό θα βρίσκεται στην αυλή του Καθεδρικού Ναού, κι εκεί, τηρώντας αποστάσεις οι πιστοί θα μπορούν να παίρνουν Αγιασμό.

Ως προς τον κατ’ οίκον Αγιασμό «οι ιερείς μας φορώντας τις μάσκες τους και προσέχοντας θα περάσουν από τα σπίτια που θέλουν ν’ αγιαστούν. Βεβαίως, δεν θα μπουν στα σπίτια. Ο ιερεύς θα αγιάσει το σπίτι από την εξώπορτα και θα φύγει», γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης και παραίνεσε τους πιστούς: «αυτοί που θ’ ανοίξουν τις πόρτες… να μην κοιτούν τους άλλους που δεν θα τις ανοίξουν με μισό μάτι, αλλά και το αντίθετο. Δεν θα κάνουμε καμία διάκριση».

https://www.xronos.gr/epikairotita/mitropolitis-panteleimon-etsi-tha-eortastoyn-ta-theofaneia-sti-rodopi

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος