ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μενέντεζ στην Αλεξανδρούπολη- ‘hot’ οι Αμερικανοί για το Λιμάνι

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μεγάλο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως αποδεικνύεται και από τη χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Οργανισμό ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Mπόμπ Μενέντεζ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα , Τζόρτζ Τσούνη.

Ο κ. Μενέντεζ, επισκέφθηκε τον Ο.Λ.Α. ιδιωτικά, καθώς βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό, μια πολιτική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Δημοκρατικού Αμερικανού Γερουσιαστή έχει πάντοτε ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ανάρτηση για την επίσκεψη Μενέντεζ, έκανε στα social media ο πρόεδρος της ΟΛΑ ΑΕ κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Να μη λησμονούμε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΑ Α.Ε., στον οποίο υπάρχει αμερικανική και ελληνοαμερικανική συμμετοχή με περισσότερες της μιας εταιρείες, ενώ η αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο λιμάνι της ακριτικής πόλης έχει συνέχεια, με αρκετά πυκνές μάλιστα αφίξεις μεταγωγικών πλοίων, με πιο πρόσφατη αυτή του USNS ΜΕNDONCA, μήκους 290 μέτρων,  του μεγαλύτερου πλοίου που έχει ως τώρα ελλιμενιστεί στον ΟΛΑ.

Ο Μενέντεζ στη Θράκη

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, που βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, αφίχθη εχθές το πρωί , αεροπορικώς, στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τον πρέσβη κ. Τσούνη, επισκέφθηκαν πρώτα τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (μπύρα ‘Βεργίνα’), στην Κομοτηνή.

Είναι γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης  της ζυθοποιίας, χημικός μηχανικός Δημήτρης Πολιτόπουλος, που έδωσε αγώνα για να επιτύχει τελικά την εδραίωση της ‘Βεργίνα’, έχει ζήσει και σπουδάσει στις ΗΠΑ, ενώ ο αδελφός του, Mιχαήλ Πολιτόπουλος, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αμερική, στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας.

Στον Έβρο πάντως, ο κ. Μενέντεζ και ο κ. Τσούνης, επισκέφθηκαν εχθές μόνο τον ΟΛΑ, με τον Αμερικανό Γερουσιαστή να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Εβρίτικο λιμάνι. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, εχθές το βράδυ, ο κ. Μενέντεζ πέταξε πίσω στην Αθήνα.


Hot’ οι Αμερικανοί για τον ΟΛΑ

Όσον αφορά ειδικά τον ΟΛΑ και το διαγωνισμό πώλησης του 67% της α.ε., το Αμερικανικό ενδιαφέρον είναι πολύ ζωηρό, για στρατηγικούς πρωτίστως μα και άλλους λόγους. Το ενδιαφέρον αυτό, έχει πολλές φορές τονιστεί και από τον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ όπως και από άλλους υψηλά ιστάμενους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η επίσκεψη Μενέντεζ, ενός Δημοκρατικού πολιτικού που έχει επανειλημμένως υποστηρίξει τις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές θέσεις σε ζητήματα διεθνούς δικαίου, αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Ο διαγωνισμός που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκεται στην τελική φάση του, πήρε ακόμη μία παράταση για την κατάθεση, από τους υποψηφίους, των δεσμευτικών προσφορών. Οι προσφορές επρόκειτο να κατατεθούν στις 29/7 αλλά περισσότεροι του ενός συμμετέχοντες, ζήτησαν μία ακόμη παράταση, οπότε η υποβολή των δεσμευτικών μετατέθηκε για μετά τη ΔΕΘ, προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για το 67% του ΟΛΑ είναι οι:

-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

-Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS

-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

Aπό τα ανωτέρω σχήματα και υποψηφίους, δύο μπορεί να θεωρηθεί βάσιμα, ότι  εκφράζουν το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τον Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο Μενέντεζ στην Αλεξανδρούπολη- ‘hot’ οι Αμερικανοί για το Λιμάνι

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος