ΑΘΛΗΤΙΚΑ

O ποταμός Κομψάτος, στον Ίασμο, πρώτος πεζοπορικός προορισμός για τον Δρομέα Θράκης την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

Ο ποταμός Κομψάτος, στον Ίασμο θα είναι ο πρώτος προορισμός μας, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, πεζοπορία που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και την Ομάδα Ορειβασίας του Πολιτιστικού.
Ο ποταμός Κομψάτος έχει συνολικό μήκος 68 χιλιόμετρα και πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης και καταλήγει στην λίμνη Βιστωνίδα. Η περιοχή του ποταμού είναι σημαντικός βιότοπος για ορνιθοπανίδα για 130 περίπου είδη πουλιών τα οποία έχουν παρατηρηθεί, ορισμένα από τα οποία είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Η λεκάνη απορροής του Κομψάτου είναι 567 τ.χ.
Στην έξοδο του ποταμού από την οροσειρά της Ροδόπης στην Θρακική πεδιάδα βρίσκεται το Οθωμανικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, χτισμένο το 17ο-18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από Ηπειρώτες μάστορες. Το κυρίως τόξο έχει άνοιγμα 21,80 μέτρα και ύψος 12 μέτρα ενώ το ανατολικό τόξο έχει άνοιγμα 17 μέτρα. Είναι γέφυρα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής και χρονολογείται τον 17ο – 18ο αιώνα.
Στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού υπάρχουν προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες, όπως το βυζαντινό κάστρο του Πολύανθου και η παλαιοχριστιανική βασιλική ανατολικά του τοξωτού γεφυριού.
Στην διαδρομή εάν είμαστε τυχεροί θα δούμε άγρια άλογα, θα δούμε ότι έχει μείνει από τα ερείπια του χωριού Σύλιο, όπως και από μακριά ένα μέρος των Θρακικών Μετεώρων. Το μονοπάτι αυτό βγάζει στο χωριό Διχάλα, αφού πρώτα περάσει από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Κάβος. Παλαιότερα από τον δρόμο περνούσαν μουλάρια, που τροφοδοτούσαν τα στρατιωτικά φυλάκια, στα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας.
Στην ευρύτερη περιοχή ζουν ζαρκάδια και πιο πάνω λύκοι.
Στο ποτάμι υπάρχει και ένα σπάνιο είδος πελαργού, ο μαύρος πελαργός και πιο βόρεια ο ασπροπάρης, ο μαυρόγυπας και τα όρνια που έχουν φωλιές στα Θρακικά Μετέωρα.

Η πεζοπορία θα γίνεται παράλληλα με το ποτάμι (ανάλογη του Νέστου), ενώ η διαδρομή είναι κατάλληλη για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά άνω των 12 ετών (συνοδεία κηδεμόνα πάντα). Το σύνολο της διαδρομής είναι 10 χλμ, τα οποία υπολογίζουμε να ολοκληρώσουμε σε 4-4,5 ώρες.

Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ και το ραντεβού, θα είναι την Κυριακή 20/9 στις 9πμ στο χωμάτινο πάρκιγκ, δίπλα στην γέφυρα που βρίσκεται μεταξύ Ιάσμου και Πολυάνθου, όπου θα παρκάρουμε και θα είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού της πεζοπορίας μας.

Μετά την πεζοπορία, με τα ΙΧ θα υπάρξει μετακίνηση στο κέντρο του Ιάσμου (στην αυλή του Μουσείου Ιάσμου) όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, θα μας προσφέρει μπουφέ με τοπικά εδέσματα.

Όλες οι πληροφορίες της εκδρομής, στην σελίδα: https://www.dromeasthrace.eu/

Η φόρμα εγγραφής: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdxKv6JP0-WWcxDV…/viewform…

admin/komotini24.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος